Станаха ясни урните за жребия за мъжкия Евробаскет 2009


Станаха ясни урните за жребия за мъжкия Евробаскет 2009
Стойков ще води отбора на Евро 2009
06-10-2008 22:05

На 8-и ноември във Варшава в 14 часа българско време ще се тегли жребият за разпределяне на групите от финалите на Евробаскет 2009. Тогава България ще разбере всичките си съперници от груповата фаза на турнира. Всичките 16 отбора ще бъдат разпределени в 4 групи по 4 отбора. Играе се всеки срещу всеки и само заелите последните места отбори отпадат след първата фаза.
 
Каква е процедурата на самия жребий и кои отбори ще бъдат поставени? Преди да бъдат изтеглени, тимовете ще бъдат разделени на четири урни или както ги наричаме в случая линии. Отборите от една линия не могат да бъдат изтеглени един срещу друг и ще бъдат разпределяни в отделните групи А, В, С, и D.
 
Критерият, според който отборите ще бъдат разпределени в отделните урни според регламента на ФИБА Европа ще бъде постигнатите резултати в последните официални състезания, организирани от централата като за най-важно се брои най-последното от тях.
 
Поставени ще бъдат класиралите се на първите четири места на последното европейско първенство в Испания през 2007 – Русия, Испания, Литва и Гърция.
 
Победата на Турция, която на практика елиминира Франция и класира България се оказа много важна за самите тях. Благодарение на успеха си те ще попаднат във втора линия и ще избегнат тимовете на Германия, Словения и Хърватия в груповата фаза.
 
България ще бъде в последната линия и според нашата прогноза няма да се падне с Израел, домакина Полша и последния отбор, класирал се от допълнителната квалификация.
 
Линии за жребия за Евробаскет 2009
 
Първа линия
Русия
Испания
Литва
Гърция

 
Втора линия
Германия
Хърватия
Словения
Турция
 


Трета линия
Сърбия
Македония
Полша
Латвия
 

Четвърта линия
Великобритания
Израел

България
Последният отбор от допълнителната квалификация
 

На същия ден във Варшава ще бъде изтеглен и жребият за допълнителната квалификация. Шестте отбора са разпределени в три урни или линии и ще бъдат разпределени в две групи, които ще играят по системата всеки срещу всеки. Ето как са поставени отборите:
 

Първа линия

Франция

Босна и Херцеговина
 

Втора линия

Италия

Португалия
 

Трета линия

Финландия

Белгия
 

Победителите в двете групи играят един мач, в който ще решат кой отбор ще се класира за Евробаскет 2009. Тъй като той ще бъде в последната урна, сигурно е, че няма да ни се падне за съперник на самото европейско първенство. 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи