Нов талант от Балкан в Дунав 2007


Нов талант от Балкан в Дунав 2007
Янко Янков
22-09-2008 17:59

След Кристиян Борисов, сега още един младежки национал на България и досегашен играч на Балкан Ботевград се присъединява към отбора на Дунав 2007. Това е Янко Янков, който днес подписа договор с русенския клуб за срок от 1 година.
 
Роденият в Шумен Янков е на 20 години, играе като атакуващ гард или леко крило и е висок 196 сантиметра. През миналия сезон за отбора на Балкан той игра в 22 мача, в които бележеше средно по 1.78 точки за 8.5 минути, използвайки малкото шансове, които получи, за да покаже потенциала си. Ще се запомни участието му срещата, спечелена от Балкан с продължение срещу Черно море, когато младокът игра само 2 минути, но вкара победния кош за бъдещите вицешампиони.
 
С преминаването в Дунав 2007 кариерата му продължава да върви паралелно с тази на гарда Кристиян Борисов - той също бе част от вече несъществуващата школа на Сити Юнивърсити. С отбора юноши старша възраст на клуба от Правец двамата стигнаха до 5-о място на държавните финали през 2007 г. в Самоков. Тогава Янко Янков бе основна фигура с по 15 точки и 6.4 борби средно на мач за престижното класиране на тима си.
 
Това лято той бе в разширения състав на Иван Чолаков в националния отбор на България до 20 години. После обаче отпадна от сметките преди самото европейско в Латвия, където младежкият ни тим остана предпоследен и изпадна в дивизия B.
 
С привличането на Кристиян Борисов и Янко Янков селекцията преди новия сезон в БК Дунав 2007 далеч не е прилючила. Новият старши треньор Николай Господинов продължава да търси играчи за подкошието, след като всички, играли в тази зона през миналия сезон (с изключение на самия Господинов), вече не са в отбора. Засега новите попълнения там са 19-годишният юноша на клуба Кирил Манолов (завърнал се след 1 година извън баскетбола) и игралият през миналия сезон за другия Дунав (в тогавашната група А2) Венцислав Василев. На постовете по периферията отборът е "подплатен", най-вече с млади русенски баскетболисти, включително Георги Минков и Венелин Маринов (също играли в А2 за БК Дунав) и таланти от юношеския тим на Дунав 2007 като Мартин Славов, Ивайло Касабов, Андреан Атанасов, Манол Досев, Кристиян Цеков и Георги Локмаджиев.
 
Дунав 2007 ще участва заедно с други 9 отбора в т.н. А група - втората група за мъже, след НБЛ.
СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи