Берое 07 с успех на старта на "Русчукъ"


Берое 07 с успех на старта на "Русчукъ"
Галина Георгиева с дабъл дабъл за победата
29-09-2008 23:20

В първия мач на второто издание на турнира "Русчукъ" един срещу друг се изправиха Берое 07 и Славия в повторение на един от четвъртфиналните плейофи на последното женско първенство. Очаквано, но никак не лесно, в русенската зала "Дунав" победата спечели отборът, който бе победител и във въпросния плейоф, а после и бронзов медалист - Берое 07, с резултат 90-80.
 
В Берое 07 в момента има много кадрови проблеми (всъщност често явление за старозагорския тим последните няколко сезона), които в днешния мач ограничиха избора на новия треньор Евладия Славчева само до 8 състезателки. Въпреки това отборът бе фаворит за победата, което пък доведе до известно подценяване на съпреника. Само с това може да се обясни, че въпреки по-големия си опит и очевидния си потенциал за по-добра игра, баскетболистките в бяло-зелено през по-голямата част от първото полувреме така и не успяваха да се откъснат с по-голяма разлика в резулата. Те наистина поддържаха преднина, но минимална, и пропуснаха много шансове да я увеличат. Младият отбор на Славия (в черни екипи в този мач) от своя страна показваше почти всичко най-добро от себе си - активна защита, бързо движение и отлична стрелба от тройката, с която възпитаничките на Борислава Мандур постоянно наваксваха и поддържаха интригата. Така малко преди края на полувремето преднината на Берое 07 бе само 1 точка (40-39), но все пак с добри атаки в последната минута старозагорския тим дръпна с 6 и се оттегли на почивка при 45-39.
 
Голяма част от трета четвърт протече по същия сценарий и това, че не успяваха да си осигурят по-комфортна преднина, явно съвсем изнерви баскетболистките на Берое 07. В играта им настъпи срив и в 28-ата минута Славия вече водеше с 4 точки - 57-61. Точно при тази разлика в полза на момичетата в черно (61-65) дойде и края на четвъртината, след която Евладия Славчева имаше много да "си говори" със своите подопечни. Това "конско" в краткия интервал между частите свърши работа и "зелените" излязоха напълно преобразени, с далеч по-голяма мобилизация. Те набързо вкараха 10 безответни точки за 71-65, което им върна самочувствието и самообладанието. Те се поуспокоиха и допуснаха няколко пъти до края разликата пак да бъде намалявана, но вече до нов обрат не се стигна. В последните минути и секунди тимът на Берое 07 дори успя да закръгли победната разлика на малко по-престижните 10 точки - 90-80.
 
За победителките от Стара Загора отличен мач направи новото попълнение, на което се възлагат особено големи надежди за новия сезон - Катя Кордова. Освен че бе най-резултатна за тима със стрелбата си от игра (вкл. 3/3 от тройката), тя често беше и фаулирана, след което показваше точен мерник от линията (13/14) за да оформи общия си актив на внушителните 34 точки. Много силен мач направи и Галина Георгиева, която заслужено постигна дабъл дабъл с изявите си непосредствено под двата коша - 25 отбелязани точки и 10 овладени борби.
 
Лидерът на отбора от столицата - Христина Горецова (известна досега с моминското си име Деянова) очаквано бе най-резултатна за своите, като 12 от нейните 22 точки бяха реализирани със стрелба от тройката. Двуцифрен точков актив постигнаха и завърналата се в тима Бистра Аладжова - 10 т. - и центърът Цветелина Николова - 13, като последната добави и 6 борби.
 
Утре от 17.30 ч. Берое 07 завършва участието си на тазгодишния турнир "Русчукъ" с мач срещу домакина Дунав Еконт. След ден почивка, в сряда и отборът на Славия ще се изправи срещу действащия шампион на България, само че в 10.00 сутринта.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЕРОЕ 07 - СЛАВИЯ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи