Дунав Еконт отнесе Монтана 2003 в дербито на старта


Дунав Еконт отнесе Монтана 2003 в дербито на старта
Джейни Мичъл с 13 точки и 11 борби за Дунав Еконт
11-10-2008 23:36

Шампионът при жените Дунав Еконт започна по най-добрия начин новото първенство, в което ще защитава титлата си - с убедителен успех срещу направилия амбициозна селекция отбор на Монтана 2003 с резултат 81-57. В мач, изпъстрен със здрави сблъсъци в двете подкошия, русенският тим в крайна сметка надделя със силната си защита по периметъра и показаната отлична отборна игра.
 
Срещата обаче започна равностойно и след първите 8-9 минути изглеждаше, че ще оправдае определението "дерби на кръга". Ту единият, ту другият отбор повеждаше в резултата, после се стигна до няколко изравнявания, после нови бързи смени на водачеството... И так до 16-15 при оставаща минута и половина до края на първата четвърт. Отборът на Монтана 2003 и неговият наставник Славко Димитров разчитаха изключително много на 196-сантиметровата Вера Перостийска, която се извисяваше под своя кош и затрудняваше завършването на съперниковите атаки в трапеца, а в същото време получаваше много завършващи подавания под коша на домакините. Тази тактика сработи през голяма част от първата четвърт и отделни по-кратки други периоди от мача. Но се видя че няма как пълни 40 минути (колкото игра Перостийска) само един играч да носи целия отбор на гърба си.
 
Още в края на първата, а след това и на втората четвърт, Дунав Еконт показа какво може в защита и най-чести с бързите си атаки след всяка отнета топка наказваше грешките на гостуващия тим. В "кражбата" на топки и завършването на контраатаките се отличиха двойката гардове Зорница Костова и Вероника Бортелова. При постепенните нападения пък често бележеше Христина Минкова, а вървеше и стрелбата от средно разстояние на "черната перла" Джейни Мичъл. Именно с такъв кош на последната бе оформен резултат 20-15 след първата четвърт. В началото на втората силната серия (10 поредни точки) на русенки продължи, за да стигне авансът им до 9 точки (26-15). После Монтана 2003 се върна в мача, благодарение отново на Перостийска, а този път донякъде и на опитващата се да й помага в подкошието нова капитанка на отбора Жанета Жельова. Миналогодишният капитан Цветомила Петрова също се опитваше да бъде полезна там, но доста по-безуспешно. Гостуващият отбор успя да стопи голяма част от пасива си и само две минути преди почивката губеше само с 2 точки - 32-30. Тогава обаче дойде и второто повишаване на оборотите от страна на Дунав Еконт, за което вече стана дума, и на почивката русенкият състав отново имаше по-комфортна преднина - 40-31.
 
Отборът домакин продължи от там, докъдето беше стигнал преди почивката, а именно - трупане на преднина със силна защита, контраатаки и много по-точни завършащи пасове и стрелби от средно растояние. В стрелбата отдалеч Дунав Еконт също имаше предимство с доста по-добрия си процент, въпреки че никоя от неговите състезателки не вкара повече от една тройка, с изключение на Анна Римпова (2/2). Русенки надделяваха и в борбата под кошовете, въпреки наличието под тях на гиганта Вера Перостийска. За нейно съжаление, тя трябваше почти сама да се бори за отскочилите топки с Наталия Топалова, Анна Римпова, Христина Минкова и дори играещата на външен пост, но доста здрава физически Джейни Мичъл. Центърът на Монтана 2003 си отмъщаваше със зверски чадъри срещу "половин глава" по-ниските от нея Топалова, Минкова и Римпова - общо 7 в мача, но те далеч не бяха достатъчни да запазят равновесието между двата отбора. През цялото второ полувреме преднината на Дунав Еконт беше двуцифрена и потепенно растеше, за да стигне до 24 точки за крайното 81-57.
 
За победителките цели 6 от 7-те състезателки, които се появиха в игра, завършиха с двуцифрен точков актив - Зорница Костова с 15, Вероника Бортелова с 14, Наталия Топалова и Джейни Мичъл - с по 13, Анна Римпова - с 12 - и Христина Минкова - с 11. Мичъл оформи и дабъл дабъл с 11 борби, по 9 овладяха Топалова и Римпова. С 6 асистенции пък се отличи Бортелова, която обаче все още е колеблива при далечната стрелба (0/3). Втората американка - Даниел Пейдж - не направи дебюта си в официален мач за Дунав Еконт днес, но се очаква да го стори още в сряда срещу НСА.
 
За гостите Вера Перостийска завърши със 17 точки, въпреки че направи доста пропуски под коша. Тя обаче не пропусна нито веднъж от наказателната линия (7/7), а овладя и 12 бори за своя дабъл дабъл. Националният гард Ивелина Вранчева записа 13 точки, 6 борби и 3 асистенции. Жанета Жельова също вкара 13 точки, но играта й бе на средно ниво за нейните възможности и опит. Другата завърнала се в отбора това лято - Румяна Николовска - разочарова с представянето си.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ ЕКОНТ – МОНТАНА 2003 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 

ТОП 10 НА 1-ви КРЪГ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи