Вера Перостийска - MVP на 1-вия кръг


Вера Перостийска - MVP на 1-вия кръг
Вера Перостийска
13-10-2008 00:51

С началото на новия сезон във вътрешните ни първенства и ние започваме с традиционните си прегледи на класациите за MVP (най-полезен играч) на кръга. В Националната баскетболна лига при мъжете нямаше пълен първи кръг, след като Балкан бе изваден от нея, а заместилият го Сливен ще изиграе мача си с шампиона Лукойл Академик на все още неопределена дата. Така засега нямаме и MVP на кръга при мъжете, но пък при жените има, и то какъв!
 
Най-високата състезателка в женското ни първенство - 196-сантиметровата Вера Перостийска се завърна в България след почти цяло десетилетие гурбет, подписа с Монтана 2003 и още в първия си официален мач се превърна в център... и в буквалния и в преносния смисъл - незаменима на поста център за отбора си и център на вниманието в русенската зала "Дунав". "Внимание" е меко казано да наречем пък усилията на три състезателки на отбора-домакин Дунав Еконт (Топалова, Минкова и Римпова) да опазят новата звезда на гостуващия тим, въпреки които тя вкара 17 точки. А при по-слаба или по-мека защитна игра срещу нея, Перостийска спокойно можеше да вкара двойно повече, при положение, че много от атаките на Монтана 2003 завършваха с пас към нея под коша. Тя често бе спирана и с нарушения, след някои от които вкара 7 пъти (от 7 опита) от наказателната линия. Под другия кош пък беше като непреодолима стена и след нейните 7 чадъра съперничките й "дълго няма да ги вали дъжд" (както обичат да казват някои известни баскетболни коментатори). Като добавим и 12-те борби, 4 асистенции и 2 отнети топки, се получава коефициент на ефективност 31, с който Вера Перостийска е без конкуренция MVP на първия кръг в женската А-група. Въпреки това, за нейно съжаление, тя едва ли ще иска да си спомня този свой официален дебют за Монтана 2003 - новите и съотборнички не бяха на нейното ниво (пак и буквално, и преносно) и мачът в Русе бе загубен с голяма разлика...
 
Трета в индивидуалната класация на старта на сезона, с коефициент 24, остана младата Стефка Митева от Рилски спортист. През това лято тя се възстанови след операция на глезена и сега, още в първия кръг на първенството, се превърна в лидер на отбора от Самоков, останал без нито една опитна състезателка за този нов сезон. Ако млади момичета като Митева продължават да се представят така силно, както в събота вечер срещу Славия, то в тима няма да е чак толкова фатална липсата на опит.
 
В класациите на кръга по отделните показатели, най-впечатляващи, разбира се, са вече споменатите 7 блока на Вера Перостийска. С новата електронна статистика (най-после!) вече и при жените следим този показател и чакаме с интерес кога центърът на Монтана 2003 ще подобри постижението си за брой чадъри в един мач - целият сезон е пред нея. При нейния ръст, няма да е чудно, ако съперничките й редовно "си вземат за вкъщи" поне по 3-4 на мач. Другото интересно са 8-те отнети топки на Силвия Пеева от Лукойл Нефтохимик и 6-те на нейната съотборничка Олена Самбурска.

ТОП 10 НА 1-ви КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи