Спартак Плевен излиза срещу турския Анталия в турнира на ФИБА


Спартак Плевен излиза срещу турския Анталия в турнира на ФИБА
Сн.: spartak-basket.com
14-10-2008 12:49

Довечера в 18.00 часа в зала "Балканстрой" в Плевен отборът на Спартак излиза срещу турския Анталия в мач от първия предварителен кръг на ФИБА Еврочалъндж. За втора поредна година Спартак ще бъде единствения български тим, който ще играе в турнира, организиран под егидата на европейската баскетболна централа – ФИБА. Само преди година плевенчани се завърнаха в Европа след като изиграха два мача с гръцкия Олимпия Патра, но не успяха да го отстранят и да попаднат в груповата фаза. Въпреки това момчетата на Дарин Великов взеха една победа в европейски клубен турнир, след като това не се бе случвало в предишните 12 години.
 

Анталия завърши на шесто място в крайното класиране на Турция от миналата година след като постигна положителен баланс в редовния сезон - 18 победи и 12 загуби. В плейофите обаче загуби от шампиона Фенербахче с 1-3 и така беше елиминиран на етап четвъртфинал.
 

В състава на гостите личат имената на четирима американци – двама гардове, едно крило и един център.
 

Маркъс Даутхит започна миналата година с ЛА Клипърс, но игра само в предсезонната подготовка с тях и после премина в Анталия. Участва в 32 мача в турското първенство през миналия сезон и отбеляза средно по 13.2 точки, а освен това хвана и 6.5 борби. Впечатлява с високия си ръст – 210 сантиметра, а понякога илиза и може да играе на позиция „4”.
 

Маркъс Мелвин е на 26 години и е типично тежко крило. Той е за първа година в отбора след като предишните три сезона изкара в Италия, играейки за Риети и Варезе. През последната година прави средно по 8.1 точки и 4.4 борби за Варезе.
 

Бърнард Кинг също е новак в тима, след като пристигна от Мерсин. През последния сезон е с 14.9 точки, 4.3 борби и четвърти по асистенции в Турция с 5.0 средно на мач.
 

В помощ на Кинг на гарда ще бъде Майк Грийн, който е висок 185 сантиметра и идва за първи път в Европа. Завършва университета Бътлър в NCAA, а през лятото играе за Кливланд Кавалиърс в лятната лига на НБА.
 

Освен тях в Анталия играят няколко добри местни играчи, които не са толкова известни, но допълват и правят състава на отбора доста сериозен.
 

Втората среща в Турция е след седмица, на 21 октомври. Победителят от тази двойка ще има за съперник по-добрият от двойката между германския Дойче Банк Скайлайнърс и украинския Николаев. Така в следващата фаза е възможен сблъсък с друг българин, който в момента играе за тима от Франкфурт - Илиян Евтимов.
 

Спартак Плевен загуби първия си мач от Националната баскетболна лига срещу Рилски спортист миналата събота, а сега всички се надяваме отборът да се представи в далеч по-добра светлина в днешния мач срещу този добър турски тим. Срещата беше предвидена да се предава по сателитния канал БНТ Сат, но днес стана ясно, че пряко предаване няма да има.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи