Жените на Рилски спортист далеч по-щастливи от мъжете в сряда вечер


Жените на Рилски спортист далеч по-щастливи от мъжете в сряда вечер
Христина Иванова с 23 точки за победата на Рилецо
16-10-2008 00:58

Младият отбор на Рилски спортист поднесе изненадата на втория кръг в женската А-група, като в драматичен мач с продължение победи като гост новосформирания тим на Миньор Перник с 87-89 (в редовното време - 78-78). Така завръщането на женския баскетбол в Перник след дългогодишно прекъсване започна не по най-добрия начин за местните фенове, въпреки именитите нови попълнения в селекцията на отбора. Тимът от Самоков пък, чийто шансове за новото първенство бяха отписвани от мнозина, показа, че дори със състав само от млади момичета може да постига победи. И вече има две такива от първите си два мача!
 
Гостуващият отбор постигна невероятен обрат през второто полувреме и особено през последната четвърт, като успя да навакса разлика от цели 20 точки, за да стигне до продължение. Основната причина за това бе липсата на равностойни резерви в състава на Миньор, което принуди треньора Валентин Петров да остави в игра четири от по-опитните си състезателки за пълните 45 минути. Доста по-дългата резервна скамейка на Рилски спортист, макар и съставена само от млади състезателки (както впрочем и титулярната петица) позволи на отбора на Иван Лепичев да бъде много по-свеж в решителните последни минути и секунди. Така опитният състав на пернишкия тим, в който е и бившата състезателка на Рилски спортист Агнеса Дойчинова, не издържа физически накрая и загуби сензационно първия си домакински мач.
 
И петте от стартовия състав на Миньор завършиха с актив от 13 или повече точки, като най-много вкара гардът Радмила Нешева - 21. От резерваната скамейка обаче те бяха подпомогнати само от Ралица Василева (също бивша състезателка на съперниковия отбор), която игра малко над 10 минути, но не успя да се разпише. Останалите на пейката на домакините са девойки, както и повечето от състезателките на гостите (с тази разлика, че девойките на Рилецо са действащите шампионки на България за тази възраст).
 
Все пак, в началото опитът и класата на петте основни състезателки на Миньор си каза думата и те бързо трупаха преднина, за да поведат с 18-3 след 9 минути игра. Все пак два коша на 17-годишната Виолина Кочева направиха резултата малко по-приемлив за гостуващия тим след края на първата четвърт - 18-7.
 
После момичетата на Лепичев се поуспокоиха и видяха че "дяволът не е толкова черен". Те започнаха да оказват по-сериозна съпротива на опитните си съпернички. След като още в началото на втората четвърт те свалиха разликата под 10 точки и в следващите минути я поддържаха около и под тази граница. Все пак доскорошният им лидер Дойчинова им вкара кош, с който пасивът на Рилски спортист стана 12 точки в средата на четвъртината - 30-18. После обаче, след поредица грешки и пропуски на тима на Миньор, се стигна до серия 0-7 и разликата стана само 5 точки. До края на полувремето обаче гостенките не отбелязаха повече нито точка и на почивката губеха с 42-25.
 
В първата минута на второто полувреме разликата стигна дори до 20 точки при 47-27, но после постепенно умората в редиците на Миньор си каза думата. Рилски спортист отначало не можа да намали много пасива си и още няколко минути той се колебаеше между 14 и 18 точки, но после започна да се стопява. До края на третата четвърт пернишкият тим вече водеше само с 9 точки (63-54), а през четвъртата отборът-гост оконачтелно взе инициативата. Минути преди края на редовното време съставът на Рилски спортист дори вече водеше в резултата с 3 точки (72-75), но не му достигна опит и хладнокръвие да си спечели победата още на този етап. След като Миньор изравни (76-76), Рилецо поведе само 4 секунди преди края с кош на Стефка Митева (76-78), но допусна да получи кош в последната секунда (дело на Нешева), който докара нещата до продължение.
 
В допълнителните 5 минути обаче тимът от Самоков бързо поведе с 80-84, след тройки на Деляна Коева и Христина Иванова. До края на продължението гостенките не изпуснаха преднината си, макар и минимална, и триуфираха с победата - 87-89.
 
С най-голям приинос за успеха на Рилски спортист бяха споменатите вече Христина Иванова - 23 точки и 6 борби - и Деляна Коева - 16 точки (4 тройки) и 5 отнети топки. Центърът Стефка Митева завърши с отличен дабъл дабъл от 15 точки и 10 борби, а гардът Ива Терзиева се отличи с 11 точки, 5 борби и 5 асистенции.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА МИНЬОР ПЕРНИК – РИЛСКИ СПОРТИСТ 
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В А ГРУПА ЖЕНИ - СЕЗОН 2008/09
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи