Лукойл Академик открива сезона в Самоков


Лукойл Академик открива сезона в Самоков
Шампионът гостува в Самоков
17-10-2008 11:24 | Rilskibasket.com

В събота в Самоков гостува шампионът на България Лукойл Академик, информира официалният сайт на Рилски спортист. Срещата е от 18.00 часа в Арена Самоков и е от втория кръг на Националната Баскетболна Лига. Утрешният мач с отбора на Лукойл Академик се явява и дебют пред собствена публика на отбора на Рилски спортист. В първия кръг те гостуваха в Плевен и спечелиха срещу Спартак с 84-79, а сега пред своите фенове излизат срещу най-добрия отбор в България през последните години.
 
След като стартира с две поредни победи в официални срещи през този сезон (по една в БИБЛ и НБЛ), мъжкият тим на Рилски спортист допусна нелепа загуба в Букурещ от местния Динамо. Играчите на старши треньора Александър Тодоров играха отлично през първото полувреме и имаха 10 точки аванс на почивката. Те обаче не издържаха през вторите 20 минути и в края на срещата позволиха да бъдат победени.
 
За Лукойл Академик това ще бъде първа официална среща за този сезон. Те изиграха серия от контролни срещи у нас и в Сърбия, както и участваха на предсезонен турнир в Кипър. Но гостуването им в Самоков ще бъде първи мач от 5 месеца насам, когато те спечелиха за пети пореден път титлата у нас.
 
„Студентите” промениха състава си почти изцяло и след като двама от най-добрите им състезатели от миналата година Перо Антич и Уили Дийн напуснаха, бяха привлечени техни заместници. Част от отбора вече са трима нови американци – Антонио Бъркс, Кени Аделеке и Тим Пикет, както и националите Христо Николов, Димитър Ангелов и Веселин Веселинов. Те, заедно с останалите основни състезатели като капитана Тодор Стойков, Тенчо Банев, Ненад Чанак и Чавдар Костов ще бъдат ядрото на отбора през новия баскетболен сезон у нас и в турнира на Еврокъп.
 
Рилецо стартира с добра игра и за разлика от миналата година успехи в така наречените оспорвани срещи с драматичен финал. През миналия сезон доста от срещите бяха загубени с минимална разлика и по-нещастен начин, но в първите два мача през тази година нещата се обърнаха в тяхна полза, което говори за натрупан опит и концентрация в края. Тодоров разполага с дълга скамейка и може добре да борави със състава като не спира пътя и на доста талантливите юноши в клуба. Разбира се, че най-много ще се разчита на привлечните чужденци като Драгослав Папич и Травис Питърсън, които бяха в основата на успеха в Плевен, но не бива да се пропуска и приноса на българите в него в лицето на Иван Лилов, Александър Груев, Левен Белберов, Богдан Боев, Иван Николов и Асен Саралийски. За младите пък всяка минута, дадена от треньора в игра трябва да бъде оползотворена с максимално старание и възможност за изява.
 
Двата тима за последно се срещнаха в първия кръг от плейофите през миналата година, а "студентите" победиха в серията с 2-0. Сега с изцяло променени състави като състезатели и треньорско ръководство, Рилски спортист и Лукойл Академик ще мерят сили в събота от 18.00 в Самоков.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи