Българи в чужбина


Българи в чужбина
Роксана Йорданова най-добра за отбора си
19-10-2008 10:51

Най-силно от всички българи в чужбина до този момент се представи Роксана Йорданова. Българката, която премина в Калик Алгеро през трансферния период през това лято бе фантастична и вкара 29 точки (4 тройки) за 37 минути в третия кръг от на южната А-2 в Италия. Съперник бе женският Сиена и въпреки отличната игра на Йорданова те отстъпиха със 64-69. 24-годишната националка добави още 7 борби, 4 отнети топки и 1 асистенция за коефициент от 25 – най-много в отбора си.
 

Калик Алгеро има 1 победа и 2 загуби от началото на шампионата, а в същия шампионат за първи път снощи РомаСистеми Помеция на Димана Макариева загуби снощи и се смъкна на пето място. Като гости на Каляри те бяха разбити с 31-57, а българката игра 34 минути и завърши с 5 борби и 4 точки.


В Черна гора Симеон Найденов дебютира за новия си Приморие в градското дерби на Херцег Нови срещу Даниловград. След 21 точки на българското крило те спечелиха минимално с 87-86 докато съотборника му Борис Лалович завърши с дабъл дабъл – 21 точки и 11 борби.

С три тройки и общо 15 точки Радостина Димитрова бе с най-голяма заслуга за Бургос при победата им като гости над Университарио де Ферол със 61-50 във втора испанска лига-А. Димитрова започна като титуляр и добави още 2 борби и 2 отнети топки за 28 минути игра. Бургос е на трета позиция във временото класиране със само една загуба от 4 изиграни срещи.
 
Мария Цанкова завърши с 6 точки и 4 борби за 29 минути при победата като гост на Ирландесас над Валс Ване в другата втора испанска лига-В със 73-59. Това бе втори успех за отбора за този сезон, с който те делят трето място с други 5 тима.
 
В по-горната Лига Феминина Ондарибия на Веселка Тодорова записа нов успех, този път с 86-70 над Сарагоса и е в група от 4 отбора по петите на лидера в класирането Ривас Екополис. Тодорова игра близо 17 минути и хвана 3 борби за успеха на своя тим. Нейната съотборничка Стейси Толбърт избухна с 33 точки.
 
В същата лига талантливата Жаклин Златанова бе на терена 17 минути и вкара 3 точки за Екстругаса. Това обаче не бе достатъчно, отбелязоха 44 точки и загубиха като домакини на Ибиза с 12 разлика – 44-56. Въпреки загубата, Златанова с отбора си е в средата на таблицата с 2 победи и 2 загуби от 4 мача.
 
Там, със същия актив от точки се намира и Кади на Евелина Гунева. Те записаха ценен успех като домакини на Селта със 70-65. Българката попадна отново в стартовата петица и бе много полезна с вкараните 9 точки за по-малко от 10 минути на терена.


Националният гард Божидар Аврамов отбеляза 5 точки за 19 минути, а Гандия Баскет победи Ринкон с 92-80 като гост. Това бе първи успех за сезона за неговия тим, а той дойде навън срещу отбор от челото на таблицата на ЛЕБ Оро – втора испанска дивизия.

Деян Иванов изигра най-силната си среща с екипа на Задар и малко не му достигна да поднесе изненада като гост на участника в Евролигата Партизан. Шампионът на Хърватия Задар стигна до продължение и измъчи „черно-белите” от Белград преди да се стигне до крайното 83-80 в полза на сърбите. Иванов игра 36 минути, вкара 14 точки, хвана 6 борби и отне 4 топки. В продължението на срещата той напусна за 5 лични нарушения, а една спорна върната топка в края на редовното време отне възможността на гостите да стигнат до успеха.

В класирането в Адриатическата лига начело след 4 кръга са двата сръбски гранда – Цървена Звезда и Партизан, а веднага след тях са Задар, Будучност и Хемофарм с актив от 3 победи и 1 загуба.


В петия кръг от френската първа лига при жените Тарб на Полина Цекова продължава да побеждава и няма все още допусната загуба. Като гости на силния Монпелие те записаха ценен успех със 64-59, въпреки че Цекова игра само 4 минути в мача. Начело в класирането са Бурж и Тарб с актив от 5-0.
 
В същата Лига Феминина де Баскет във Франция Катерина Димитрова отново игра много добре за Баскет Ландес и завърши с 8 точки и 5 борби за 25 минути при загубата като гост на Лил Метропол с 58-67. Въпреки отличната Димитрова от началото на сезона, отборът й като цяло не върви добре и дели предпоследното място в класирането с други три отбора след като постигнаха само 1 победа от 5 изиграни мача.

 

В четвърта френска дивизия при мъжете Георги Давидов вкара 8 точки и хвана също толкова борби за домакниския успех на Андрезийо Бутеон над Форе Баскет със 60-51. Давидов напусна за 5 лични нарушения срещата и затова остана с по-скромен актив този път, но съотборниците му все пак се добраха до четвъртата победа от шест изиграни срещи досега в шампионата. По този начин те делят трето място с други три отбора. Истинският тест за Давидов и компания обаче предстои другата събота, когато гостуват на лидера във временното класиране Авиньон Понте.


Българинът с френски паспорт Илиян Евтимов бе най-добър за германския Дойче Банк Скайлайнърс, но те паднаха у дома драматично със 61-64 от БК 74 Гьотинген в петия кръг от Германската Бундеслига. За 28 минути игра Евтимов вкара 16 точки, от които 3 тройки.


В момента тимът от Франкфурт заема 12-а позиция с 2 победи от 5 мача.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи