Дунав Еконт победен от шампиона на Израел


Дунав Еконт победен от шампиона на Израел
Латаня Уайт (вдясно) вкара 32 точки на Дунав Еконт
23-10-2008 23:27

Единственият български участник в евротурнирите при жените - русенският Дунав Еконт - започна с домакинска загуба участието си в груповата фаза на ФИБА Еврокъп. Момичетата на треньора Стефан Стефанов отстъпиха със 73-89 на израелския шампион Елицур Рамла, който демонстрира, особено през второто полувреме, класа и амбиции да стигне дори до финал в турнира (миналия сезон израелките отпаднаха на полуфинал). Въпреки добрата игра на съперника, българския тим се държа достойно и бе равностоен на гостуващия отбор през цялото първо полувреме. После пък, в края на третата и началото на четвъртата част Дунав бе отново с шансове за победа, след като стопи натрупана от израелките преднина, но накрая не издържа и бе победен с 16 точки разлика.
 
Въпреки загубата, отличен мач (за пореден път) за пореден път изигра "бледоликата" американка Даниел Пейдж. Центърът на Дунав Еконт наниза 27 точки в коша на съперника, много от тях със стрелба от средно разстояние, която в нейно изпълнение изглежда "като детска игра". Елицур Рамла обаче също си имаха своя американски коз в и без това качествения си състав. Гардът Латаня Уайт показа смъртоносен мерник при средната и далечна стрелба, вкарвайки 4 тройки и 10 други коша, за да завърши с 32 точки.
 
В това надиграване между американските попълнения на двата отбора успешно се включи и тежкият център на гостите Нколика Аносике, която бе стабилна в борбата за отскочили топки, завършването на атаките и защитата в подкошието и вървеше към дабъл дабъл, преди да напусне за 5 фаула още в началото на последната четвърт.
 
За съжаление, Стефан Стефанов не можеше да отговори на това с добър принос за отбора от втората американка - Джейни Мичъл. Тя дори и 3 четвърти от срещата нямаше как да изкара на терена, след като през миналата седмица се разболя (пропусна и мача със Славия в събота) и сега не беше напълно готова за игра.
 
Но пък нейната колежка Пейдж бе в стихията си още през първата четвърт на мача, когато влезе от пейката в четвъртата минута. Чешкият плеймейкур на русенския отбор Вероника Бортелова пък за първи път от идването си в тима показа, че освен да подава, може и да стреля и да вкарва. Благодарение на силната игра в нападение двете, плюс Наталия Топалова, отборът им поддържаше равновесието до края на първата четвърт, която завърши наравно. През втората Дунав Еконт дори поведе с три точки разлика, но на почивката изоставаше с 2.
 
Треньорът на гостенките Ели Раби явно си бе свършил добре работата с разбора на почивката, защото след нея отборът му спря да подценява своя български съперник, повиши оборотите и поведе с 12 токи разлика. 9 безответни точки за Дунав Еконт след серия от наказателни удари (включително за техническо нарушение на Раби) се оказа недостатъчна дори да бъде изравнен резултата. Въпреки че и трите високи състезателки на Елицур - Аносике, Огородникова и Абрамзон - вече висяха с по 4 фаула и първите две от тях до края напуснаха за 5, израелският шампион наложи волята си в последната четвърт.
 
Към 27-те точки на Пейдж приличен точков актив добави само Бортелова - 16, които (както и двете вкарани тройки) са неин личен рекорд, откакто е в Русе. Топалова завърши с 10 точки, повечето вкарани през първата четвърт. Тя записа и 6 овладени топки, но като цяло центровете на Дунав загубиха борбата под кошовете, включително под своя собствен - 23 срещу 30 (14 от тях в защита) за израелския тим.
 
Освен Уайт, точен мерник отдалеч за победителките показа и тежкото крило Огородникова - 3 тройки и общо 21 точки в мача. Още две състезателки на гостуващия отбор завършиха с двуцифрен точков актив - Екатерина Абрамзон с 11 и Нколика Аносике с 10 (плюс 7 борби).

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ ЕКОНТ - ЕЛИЦУР РАМЛА 


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ДУНАВ ЕКОНТ В ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ) 


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПАТА C НА ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ) 


ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи