Дунав Еконт разгромен в "крайречното" дерби на ФИБА Еврокъп


Дунав Еконт разгромен в "крайречното" дерби на ФИБА Еврокъп
Шансовете на Дунав да продължи напред се стопяват
31-10-2008 00:01

Българският шампион при жените Дунав Еконт "се препъна" край бреговете на Дунав в Белград. Момичетата на треньора Стефан Стефанов капитулираха пред младия състав на вицешампиона на Сърбия Цървена звезда и загубиха със 70-52 в мач от груповата фаза на турнира ФИБА Еврокъп. Това е втора загуба от първите две срещи на русенския тим в Европа този сезон, с което класирането за фазата на елиминациите (1/16-финали) се превръща за него в много трудна, почти невъзможна задача.
 
Мачът в белградския спортен център "Шумице" тръгна равностойно и в първите няколко минути беше "кош за кош". Все пак в средата на първата четвърт Цървена звезда поведе с 4 точки (14-10), най-вече благодарение на точна стрелба от разстояние. Българският тим обаче бързо отвърна също с точен мерник отдалеч - тройки на Зорница Костова и Анна Римпова в две поредни атаки обърнаха резултата до 14-16. Последваха нови разменени кошове и неколкократна смяна на водачеството. В края на четвъртината обаче отборът-домакин отново дръпна с 4 точки, след втората тройка в мача (от 2 опита) на Таня Миранович (сънародничката й Дуня Пърчич пък вече имаше 3, също без пропуск). След 10 минути игра резултатът бе 29-25.
 
Втората четвърт започна с много грешки в нападение и на двата отбора, които в първите 4 минути на тази част си отбелязаха общо само 2 точки - кош на Петя Джамбазка за 29-25. После обаче сръбкините затегнаха защитата, а в нападение за тях се разигра 19-годишната Нина Богичевич, която е със статут на основен атакуващ гард в отбора, но до този момент не се бе разписала. Нейните бързи 5 точки бяха част от серия 9-0 в полза на домакините, с която те поведоха с 11 точки разлика. Все по-трудно ставаше на дунавки да опазят и 193-сантиметровият център Йелена Максимович, която бележеше сравнително лесно под коша им, дори когато я пазеше влязлата още в края на първата четвърт талантлива американка Даниел Пейдж. Така полувремето завърши при 42-33 за тима на Цървена звезда, за който Пърчич вече имаше вкарани 13 точки, а Максимович - 12.
 
В началото на второто полувреме след поредния кош на Максимович, за 47-35, последва нов период на слаба резултатност и за двата отбора - резултат от типичната агресивна игра в защита на Дунав Еконт, на която обаче този път не отстъпваше и тази на противника. Всичко това не беше в полза на русенкия тим, който искаше да обръща резултата, а това нямаше как да стане без да се вкарва. А когато в мача отново започнаха да се разменят успешни атаки, те бяха по-начесто под коша на гостите. Там Йелена Максимович продължаваше да бъде неудържима за центровете на гостите Топалова, Римпова и Пейдж (последната така и не можа да навлезе в ритъма на мача, появявайки се отново не особено успешно за 4 минути през третата част). До края на четвъртината Максимович имаше вече 19 точки, а отборът й водеше с 57-44.
 
До края на мача тя успе да се разпише дори от зоната за три точки (в този момент вече всички влезли в игра за Звезда имаха опити за далечна стрелба с успеваемост 8/18, а до края дори 9/19). Това пък е достатъчно показателно за събитията в тези последни 10 минути. Вместо да опита обрат, българският отбор просто се предаде и след 6 минути игра в четвъртата част пасивът му надхвърли 20 точки. После тази разлика бе намалена с 4, до 70-52, но след това мачът само се доиграваше и двата тима не си вкараха нито една точка за почти пълни 3 минути до последната сирена.
 
Йелена Максимович завърши с 22 точки и 8 борби. "Тройкаджийките" Дуня Пърчич и Таня Миранович останаха с по 13 точки (всяка с по 3 успешни далечни стрелби), но и това бе достатъчно на отбора им да бъде "отличник" в двубоя. Четвъртата от Звезда с двуцифрен точков актив бе тежкото крило Ива Роглич (12 т.), но именно тя бе най-полезна за отбора си с многото свършена "черна" работа - цели 15 борби, 5 асистенции, 3 отнети топки и 2 блока.
 
Единствената с двуцифрен актив за Дунав Еконт бе намиращата се в отлична форма напоследък Наталия Топалова. Борбеният център на българския отбор записа и 5 овладени отскочили топки, а игралата 19 минути Даниел Пейдж добави 6, но това не помогна на тима да спечели борбата под кошовете - 34-24 в полза на съперника. Баскетболистките на Дунав Еконт допуснаха и цели 21 грешки.
 
След тази загуба шансовете на българският отбор да се класира за 1/16-финал минават през задължителна победа в Русе над същия съперник (на 20 ноември) и то с по-голяма разлика от тези 18 точки, плюс поднасянето на поне една изненада срещу някой от фаворитите. Последното е най-реалистично да стане срещу испанският Ривас Екополис още следващият четвъртък (6 ноември), но за да има шанс да се случи, Дунав Еконт трябва да покаже 100 % от възможностите си. А ако срещу иберийките последва трета поредна загуба, това ще бъде и краят на шансовете за продължаване напред във ФИБА Еврокъп, които преди началото на турннира изглеждаха напълно реални за тима от Русе.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА - ДУНАВ ЕКОНТ 


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ДУНАВ ЕКОНТ В ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ) 


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПАТА C НА ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ) 


ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи