Тим Пикет - MVP на 4-тия кръг при мъжете


Тим Пикет - MVP на 4-тия кръг при мъжете
Тим Пикет
02-11-2008 02:01

Американецът Тим Пикет от Лукойл Академик е номер едно в нашата индивидуална класация вече за втори пореден кръг (четвъртия) от Националната баскетболна лига. Също за втори пореден път той е с равен коефициент с друг играч - в този случай Иван Лилов от Рилски спортист. Този път обаче по нашият втори показател - отбелязаните точки - няма равенство, което означава, че Пикет сега е едноличен MVP на кръга. Той наниза 28 точки при лесната победа на своя тим в Ямбол, докато Лилов вкара 25 при успеха на "Рилецо" срещу ЦСКА.
 
Иначе Пикет отново не впечатли с нещо в другите си показатели - 6 борби и 3 асистенции (за сравнение, в предишния кръг имаше 3 борби и 4 асистенции). Той обаче за пореден път (и вероятно не последен) си свърши работата, за която бе привлечен при "студентите" - да вкарва. Отличната му стрелба - 4/6 за 2 точки и 6/7 от тройката - в този случай бе достатъчна званието MVP (както и в предния кръг). Остава да се надяваме, че американското попълнение на Лукойл Академик ще покаже подобни "снайперистки" умения и в започващите след по-малко от месец европейски битки. А не само срещу отбори като ЦСКА и Ямбол които (все още) не са точно на същото ниво като очакващите го съперници от Еврокъп.
 
С коефициент на ефективност (34), какъвто има в този кръг и Пикет, Иван Лилов този път остава втори в класацията. Ако обаче той продължи да играе по същия начин като в тази съботна вечер, той със сигурност скоро ще бъде MVP, и то неведнъж. Освен че показа почти толкова точен мерник, колкото американеца, той демонстрира и универсалните си качества, заради които е една от големите надежди на българския баскетбол за близкото бъдеще и вече един от най-добрите играчи в родното ни първенство още на 20-годишна възраст. Към 25-те си точки той добави показатели от 4 и повече единици в още 4 различни категории - борби (4), асистенции (5), отнети топки (4) и вкарани тройки (5).
 
Плътно зад Пикет и Лилов, с коефициент 32, на третото място е центърът на Левски Васил Евтимов. На същата позиция в класацията, но на по-голяма "дистанция" от първите двама, той беше и в предния кръг. Т.е. - Васко се доближава все повече до званието "най-полезен на кръга", изигравайки все повече минути във всеки следващ мач на Левски (припомняме, че пропусна първите срещи заради контузия). Не че за играч от европейска класа като Евтимов е чак толкова важно дали ще стане MVP на някой кръг в не особено блестящото българско първенство. По-съществено за него е да навлиза постепенно във форма, което той прави по най-добрия начин в отбора на Левски, докато чака оферти от силни европейски клубове.
 
В Топ 10 на кръга са и трима играчи на Евроинс Черно море (Кори Макинтош, Николай Колев и Атила Сантош) след драматичната победа на "моряците" в петък именно срещу Васко Евтимов и компания.
 
В "малките" индивидуални класации този път най-впечатляващи са 18-те овладени топки (13 от тях под своя кош), с които американско-нигерийският център на Лукойл Академик Кени Аделеке стана борец номер едно на кръга. Той има и 3 блока, с което спокойно можехме да го обявим за "защитник номер 1 на кръга", ако имахме такава класация. С най-много асистенции е гардът на Рилски спортист Александър Груев, който "раздаде" 7 при победата на тима си над ЦСКА.
 
След 4-тия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Тим Пикет (коефициент - 27.8 - и отнети топки - 2.5), Маркъс Хол (точки - 25.0 - и асистенции - 4.8), Антонио Бъркс (асистенции - 4.8), Байрън Сандърс (общо борби - 12.8, борби в защита - 10.0 - и блокове - 2.0), Крум Дойчинов (борби в нападение - 4.7), Асен Великов (отнети топки - 2.5).

ТОП 10 НА 4-ти КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи