60 години баскетбол в Перущица


60 години баскетбол в Перущица
03-11-2008 02:41 | Станко Стоянов

През 1948 година в историческото село Перущица идва на работа младият учител Любен Илиев, възпитаник на пловдивския френски колеж, който наред с училищните задължения се заема да запознае местните младежи и девойки с баскетболната игра. Начинанието се посреща с неочаквано голям интерес. Първите кошове се изправят в двора на училището, а само след няколко месеца се сформират първите отбори. В мъжкия играе юношата Иван Гълъбов, бъдещият треньор №1 в българския баскетбол, а в женския – Кръстина Гьошева, която 10 години по-късно като капитан на женския национален отбор ще вдигне купата на европейския първенец.

В следващите години перущенският баскетбол печели успехи и в национален мащаб, а  мачовете събират на площадката в центъра, една от първите електрифицирани в страната, кажи-речи цялото село. През 1959 г. мъжкият отбор на Перущица печели промоция за А републиканска група. Това е безпрецедентен случай в баскетбола, който е отбелязан дори в парижкия вестник "Спорт дьо Франс" – селски тим  да играе в елитната група! После следват участия и в Б група, няколко пъти републикански селски първенец, а редица перущенски баскетболисти и баскетболистки обличат екипите на български елитни отбори.

В различни национални гарнитури през годините играят Мария Тотова, Бистра Пампова, Никола Янкулов, д-р Гео Тошев, Елена Мрянова, Жана Анастасова и др.

Юбилейната 60-а годишнина на баскетбола бе ознаменувана с тържество, на което се събраха много от ветераните от различните поколения. Венци бяха положени пред паметника на основоположника на баскетбола в Перущица Любен Илиев и на великия Иван Гълъбов, който бе построен преди година в центъра на града на мястото на някогашната легендарна спортна площадка. От името на Българската федерация по баскетбол изпълнителният директор Иван Ценов награди с почетни плакети кмета Никола Янкулов и председателя на местния баскетболен клуб Ради Минчев.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи