Красимир Генов: Видин е бил и ще бъде баскетболен град


Красимир Генов: Видин е бил и ще бъде баскетболен град
Красимир Генов
04-11-2008 10:09

Старши треньорът на мъжкия отбор на Видабаскет и треньор на юношеския и кадетски отбор на клуба Красимир Генов даде специално интервю за BulgarianBasket.com за представянето на мъжкия отбор в държавното първенство на „А” група и предстоящия старт в шампионата за кадетите и юношите в междуобластните първенства.
 
„Никой не признава втория...! – това е максимата в моя живот" от която съм се ръководил и като състезател и като треньор", казва Генов. "И това се опитвам да внуша на моите възпитаници в дългогодишната ми треньорска практика, независимо къде и с какви възрасти съм работил, от деца до мъже. Целите, които си поставям са високи и с усилията на всички колеги и ръководители на ”Видабаскет” ще се постараем да ги осъществим. Изключително съм доволен и щастлив от факта, че продължавам треньорската си кариера в родния ми град. Това е дълг, отговорност и задължение да продължим да развиваме тази игра във видинския край, донесла толкова емоции на нашите съграждани от различни поколения. От тази състезателна година поех кормилото и на мъжкия отбор на Видабаскет, след заминаването на г-н Милко Златанов на работа в Испания и имам не леката задача да продължа с подмладяването на отбора, окомплектоване на боеспособен и перспективен състав, който ще показва качества, подчинени на отборната игра. Отборът ще се гради на основата на местни кадри и подсилен с двама, трима по-опитни и класни състезатели отвън. Именно това бе и в основата на селекцията на мъжете през настоящия сезон. Във Видабаскет се завърнаха гардовете Владислав Цанков от „Алвина” и Бойко Пангаров младши от „Славия”. Иван Иванов си остава основен плеймейкър. От юношеския отбор заслужено място при мъжете намериха Теодор Киров, Теодор Илиев, Ивайло Ценков и Атанас Иванов. С местните центрове Кирил Кънчев, Владимир Цветанов и привлечения непосредствено преди старта на шампионата опитен и класен състезател Николай Балев си решихме проблемите в подкошието. На позиция 2 и 3 разполагаме също с няколко равностойни и добри състезатели като Ивайло П.Илиев, Юлиян Колев, Ивайло Б.Илиев. Оттук нататък ни предстои много работа за сработване на отбора, налагане на стил, постигане на ефективна и резултатна игра, която да ни отвори пътя за призовите места в група „А” на тазгодишния шампионат и влизане в най-близко бъдеще в Националната баскетболна лига. Но както обичам да казвам, ние бърза работа нямаме. Стъпка, по стъпка ще градим школа, манталитет и отбор…., а резултатите рано или късно ще дойдат.

Изминаха вече две срещи от ДП при мъжете и съм радостен от факта, че успяхме да постигнем две победи- първата на старта на шампионата срещу отбора на „Овергаз”-София, точно на Димитровден- духовния празник на Видин. Победихме с минималните 2 точки разлика, след недобра игра от наша страна, но пък победата бе сладка и заслужена. Направихме подарък на видинската баскетболна общественост и публиката, която отново изпълни зала „Фестивална” и непрестанно ни подкрепя. Изключително се радвам, че видинската спортна зала винаги е пълна, факт на който много баскетболни центрове в страната могат само да ни завиждат.

Победата в първия кръг даде импулс и самочувствие на момчетата, а също така им вдъхна кураж за първото гостуване през сезона в Стара Загора. Имахме достатъчно време и успяхме да се подготвим добре за този двубой с „Берое”. Седмицата предшестваща мача бе ползотворна и наблегнахме на тактическата подготовка. Ръководството на клуба създаде отлична и професионална организация за гостуването, както винаги досега, с подсигуряване на удобен транспорт, рехабилитатор, хотел с много добри условия в старозагорски минерални бани и всичко необходимо от професионална гледна точка за участието на един отбор в състезание- от екипировка до храна и възстановяване. Все по-често ще чувате думата професионализъм, когато става дума въпрос за Видабаскет. И безспорно голямата заслуга за това се дължи на един човек, който е свързан с учредяването на клуба и името Видабаскет, а именно г-н Росен Ракаджиев, който налага професионализма от „А” до „Я” в администрирането на клуба. И именно затова в Стара Загора ние просто бяхме задължени да постигнем успех и успоредно с всичко, което се прави във баскетболния клуб, като един добър екип- да вървим напред. Радвам се, че отборът излезе максимално мобилизиран срещу домакините и наложи нашия стил на игра- бърза, агресивна, резултатна. Поехме водачеството отначалото на срещата и не го изпуснахме до края. Добре бяхме разучили противника,  момчетата изпълниха точно тактическите указания, играхме добре в защита, не се поддадохме на провокация в края на срещата и заслужено се поздравихме с победата. Не обичам да давам оценки на отделни състезатели, но този път ще си позволя да отлича 17-годишния Теодор Киров, един млад и перспективен състезател от юношите на клуба, който оправдава моето доверие и все по-често ще налагам в мъжкия състав. За мен „Мано”, както го наричаме всички е един феноменален състезател, безценен за нашия отбор, един от малкото мислещи състезатели, не читател както обичам да казвам, а четец на баскетболната игра. Убеден съм, че го очаква голямо бъдеще с оранжевата топка, стига и той да си повярва и изцяло да се просвети на баскетбола. Рано или късно и той ще му се отплати. Доволен съм от представянето на всички момчета в двубоя, като имам една единствена забележка. За втора поредна среща демонстрираме слаб процент при стрелбата от наказателната линия, което го отдавам на слаба концентрация и отговорност, неща върху които трябва да работим.

Предстоят ни две поредни домакински срещи срещу отборите на „Спортист”-Своге и НСА-София. Естествено ще гоним задължително двете победи, което несъмнено ще ни затвърди позициите в челото на таблицата. Ще продължим да работим върху сработването на отбора, особено в защита, да бъдем и по-агресивни в предмостието. Ще се наблегне на единственото нещо което непрекъснато изисквам от момчетата, да няма подценяване и във всеки мач да излизаме максимално концентрирани и нахъсани за победа. Надявам се да се възстановят и скоро да мога да разчитам и на някои от контузените ни състезатели, които са основни за отбора като Юлиян Колев, Бойко Пангаров и Кирил Кънчев. След двете домакински срещи ни чака едно много тежко гостуване в Бургас, което според мен ще е рубикон за първия полусезон от шампионата.

Наред с мачовете на мъжете от 8-ми ноември стартират юношите и кадетите на Видабаскет в Държавното първенство при подрастващите на регион „Мизия”. В кадетския отбор израстват много талантливи момчета, който изцяло са просветени на баскетболната игра. С огромно желание и мотивация участват в тренировките и смея да твърдя, че състезателната 2008/ 2009 г. наред с доброто мъжко представяне, ще бъде и година на кадетите за „Видабаскет”.

В средата на месец ноември 2008 г. за четвърта поредна година ще стартира Ученическата баскетболна лига във Видин, която няма аналог в България. Състезанията от лигата се провеждат през цялата учебна година по предварително изготвена програма и е подсигурена е с богат награден фонд. На 1-ви декември – световния ден за борба със СПИН ще организираме поредния БАСКЕТБОЛЕН „МАЧ НА ЗВЕЗДИТЕ” между „СЕВЕРА” и „ЮГА”. По създадената вече традиция, на териториално разделение между училищата се сформират два отбора от най-добрите ученици, които ще играят помежду си в демонстративна баскетболна среща.
 
Най-малките ученици 3 и 4 клас отново ще имат възможност да се включат в детския коледен турнир, организиран от клуба и Община Видин. Баскетболният календар на „Видабаскет” е изключително богат и наситен с прояви целогодишно за всички възрасти. В спортно-състезателна дейност са обхванати над 150 деца, общо 10 отбори на клуба участват в държавните баскетболни първенства на страната- мъже, 6 отбори в мъжкото и 3 отбори в женското направление. Работим сериозно и последователно за развитието на любимата ни игра и трябва да се знае от всички, че Видин е бил и ще бъде баскетболен град."

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи