Милко Златанов жъне успехи и в Испания


Милко Златанов жъне успехи и в Испания
Милко Златанов побеждава и в Испания
04-11-2008 16:53

Милко Златанов, който замина при семейството си в Испания вече започна работа с подрастващите на Баскетболен Клуб Майорка на Балеарските острови. От началото на август Златанов се премести в тази страна. Специалистът набързо успя да спечели със знанията си местния клуб и въпреки, че в него много трудно попадат външни специалисти, Златанов успя за кратко време да покаже своите способности, а скоро малките таланти постигнаха първи успех в местното първенство именно под ръководството на българския спец.
 
Златанов е роден е през 1951 година и е възпитаник е на новоселската баскетболна школа, където придобива първите баскетболни умения с оранжевата топка. По-късно продължава подготовката си при покойния Веселин Ницов. Като юноша е включен в националния отбор на България. През 1970-1972 г. е състезател на ДФС”Черно море”-Варна, а от 1972-1975 на ВИФ”Георги Димитров”. Златанов е един от най-изявените баскетболисти на Видин от средата на 70-те до края на 80-те години на миналия век.
 
След прекратяване на активна състезателна дейност се утвърждава като един от водещите видински треньори по баскетбол, както за подрастващи, така и за мъже. Не един път е поемал кормилото на мъжкия отбор в трудни моменти и е успявал не само да съхрани позициите на отбора, но и да постигне значими резултати, за което не винаги е получавал справедлива оценка от видинските баскетболни ръководители.
 
В края на 90-те години изкарва 2 сезона като треньор в гр.Бежа /Тунис/. Под негово ръководство местния баскетболен отбор успява да влезе в по-горната елитна дивизия.
 
От 2000 г. Златанов последователно заема длъжностите треньор, спортно-технически директор и изпълнителен директор на БК”Видахим”-Видин. През 2001 г. под ръководството на Златанов юношеския отбор на „Видахим” се класира на второ място в силен международен турнир във Франция. Отборът е отличен като най-етичен и получава купа за спортсменство. От това талантливо поколение излязоха състезателите Ростислав Диков, Владислав Цанков и Александър Иванов.
 
От учебната 2001/ 2002 г. Златанов е преподавател по физическо възпитание и спорт в Професионална гимназия „Проф.д-р Асен Златаров”-Видин.
 
От 2003 г. е старши треньор на обществени начала в новосформирания клуб „Видабаскет”, който поема изцяло организацията, администрирането и развитието на видинския баскетбол. За кратко време Златанов, заедно с младия треньор в клуба Янко Иванов успяват да окомплектоват мъжки отбор само от местни състезатели, които две поредни години играха бараж за влизане в елитната баскетболна група на страната. Единствено финансовите средства бяха пречка за постигането на нещо по-голямо. Отборът, треньорът и всички в клуба работеха няколко поредни години на свободни начала, без възнаграждения, хонорари и премии. Единствено ентусиазмът крепеше клуба и вярната публика, която отново изпълваше зала „Фестивална” до краен предел.
 

В своята кариера Златанов е бил 14 пъти треньор по баскетбол на видински отбори- юноши и мъже, участващи в „А” и „Б” групи на страната, от които 5 сезона води отборът самостоятелно в елитната група. Безспорен е приноса на Милко Златанов в развитието на видинския баскетбол като състезател, треньор, учител и администратор.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи