БНТ сключва договор с БФБ за три години


БНТ сключва договор с БФБ за три години
БНТ и БФБ сключиха договор за 3 години
05-11-2008 18:01

Ден след като БНТ обяви подписване на договор с  БФ Волейбол, на 5 ноември генералният директор Уляна Пръмова и  президентът на федерацията по баскетбол Михаил Михов подписаха първия дългосрочен договор за спортни тв-права на български спорт. Договорът е за три години, което ще даде възможност на двете страни да направят стратегия и да наложат нови европейски стандарти при реализацията на този продукт.
 
Договорът включва не само излъчване на минимум 40 мача на сезон, но и 26-минутно седмично магазинно предаване. Дългосрочният ангажимент ще даде възможност на двете страни да инвестират в продукта, в модернизирането на  визията при заснемането на живо на мачове.
           
Целите, които си поставя БНТ, е да реализира предаванията със специално   комплектован ПТС за производство на мачове по волейбол и баскетбол, при реализацията им ще се използват компютъризирани графики и статистики, подавани от съдийския апарат на всяка среща.

 

Шефката на БНТ Уляна Пръмова обяви, че залага на баскетбола като развиващ се спорт, а тригодишните договори за излъчване на спортни програми са най - успешни в световната практика. Така зрителите и приятелите на баскетбола ще имат ориентация какво и кога ще гледат през следващите години.

 

Михаил Михов обяви, че дългосрочният договор е предпоставка за създаване на качествен продукт и от двете страни. Президентът на баскетболната федерация подчерта, че както всички играещи, гледащи и интересуващи се от баскетбол знаят, този спорт е и култура.  

 

Не остана в тайна и сумата по договора. Общият й размер за трите години ще е 1 200 000 лева, които ще бъдат разпределени по следния начин: 300 000 за първата, 400 000 за втората и 500 000 за третата година от сътрудничеството. В тази сума не се включват правата за излъчване на Европейското първенство в Полша през 2009 година, които вече са закупени поради импулса, породен от класирането на момчетата, водени от Пини Гершон.

 

Представителите на националната телевизия заявиха, че ще има излъчвания на баскетбол по всичките й шест програми. Разбира се, най - интересните мачове от Европа и вътрешното първенство ще бъдат излъчени по БНТ 1, дербитата от шампионата и купата на страната - по БНТ САТ, а в програмите на четирите РТВЦ-ра ще бъдат показвани най - интересните мачове на местните отбори. През настоящия сезон БНТ ще заснеме и отрази на живо 40 мача.


Срещите включват:
1. Най-интересните мачове от редовния сезон и  финалните плейофи в първенството за мъже.
2. Полуфиналите и финала в турнира за купата на България – мъже и финала при жените.
3. Мача на звездите.
4. Финалните плейофи в първенството за жени.
5. Международният турнир на националния отбор „Купата на София” – преди европейските финали.
6. Мачовете от Балканската баскетболна лига.
7. Мачовете на български клубни отбори в европейските клубни турнири
 

Новото
Проектът на съвместна дейност предвижда и реализацията на сборно 26-минутно предаване, което ще стартира през декември 2008 г. 
 
Регионалните центрове на БНТ  ще имат възможността да предават на живо и на запис мачове на местните клубове в Русе и Варна.
 
БНТ и БФБ ще си партнират по реализацията на интернет-правата и предаването на мачове и клипове от тях в интернет-страниците на двете организации.

 

Михаил Михов разкри още една добра и важна за баскетбола новина - от вчера националният ни баскетболен отбор е в предолимпийска подготовка. Спортовете в тази ситуация са намалени от 21 само на 14, и баскетболът е сред тях, за което председателят благодари специално на управителя на ДАМС Весела ЛечеваКоментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи