Вроцлав - градът, в който България ще играе в група D на Евробаскет


Вроцлав - градът, в който България ще играе в група D на Евробаскет
В тази зала България ще играе на европейското
08-11-2008 17:04 | Любомир Нешев

Вроцлав е град в Югозападна Полша и е разположен на река Одер. Той е главния град в историческата област Долна Силезия. През вековете градът е бил част от Полша, Бохемия, Австрия, Прусия и Германия. През 1945 Спогодбата от Потсдам връща града на Полша. По данни от 2006 г. градът е населяван от 635,280 жители, което го прави четвъртия по големина град в страната.
 
В първите години след основаването на града, около 1000 г., контролът се сменя между Бохемия, Кралство Полша и Херцогството на Силезия. По-късно Вроцлав става и търговски център и разширява границите си. През 1241 градът е унищожен по време на Монголското нашествие в Европа. Жителите изгарят града до основи, за да накарат нашествениците да напуснат бързо.
 
През 1518 Протестантската реформа достига и до Бреслау, тогавашното име на града, и той става протестантски. Следват години на война, но градът остава един от малкото протестантски в региона.
 
По времето на Наполеон Бреслау е окупиран от Конфедерацията на Рейн и е център на движението за освобождение срешу Наполеон Бонапарт. Германското обединение през 1871 прави Бреслау шестия най-голям град в германската империя. До 1910 населението е над половин милион. През 1930 Бреслау е домакин на Германски спортни игри, след като държавата е изключена от Олимпийските игри след Първата Световна война.
 
През повечето време от Втората Световна война битките се водят далеч от града, а бежанците увеличават населението до близо един милион. През февруари 1945 Съветската червена армия стига до града. Градът е обявен за крепост, която трябва да се запази на всяка цена, но месец по-късно при опит за евакуация 18 000 човека измръзват до смърт. Към края на окупацията на Бреслау близо половината град е разрушен. Крепостта пада на 7 май 1945, само ден преди края на войната.
 
След края й Вроцлав става част от Полша по условията на Спогодбата от Потсдам. Повечето от останалите германци били изгонени.
 
Сега Вроцлав е европейски град с полско население и смесено архитектурно наследство по традиции от Бохемия, Австрия и Прусия, както и с много сгради от немски модернистични архитекти.
 
През Юли 1997, градът бе сериозно засегнат от преливането на река Одер, най-лошото наводнение след войната в Полша, Германия и Чехия. Около една трета от града бе под вода. Подобно по-ранно наводнение е имало през 1903.
 
Мачовете от групата ще се играят в Зала Лудова или Стулеция. Тя е построена по плановете на Макс Берг между 1911 и 1913, когато градът е част от Германската империя. Включена е в листата на ЮНЕСКО за Световно наследство.
 
Залата е построена по случай стогодишнината от битката за Лайпциг, когато Наполеон е победен от Крал Фредерик III през 1813. Залата е преименувана на Зала на народа през 1945, когато градът става част от комунистическа Полша.
 
Залата приема мачове от Евробаскет 1963 и сега отново ще бъде домакин на Европейски форум.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи