Кени Аделеке - MVP на 5-ия кръг при мъжете


Кени Аделеке - MVP на 5-ия кръг при мъжете
Кени Аделеке
09-11-2008 02:49

За трета поредна седмица MVP на кръга в Националната баскетболна лига става играч на Лукойл Академик с американско гражданство. Този път обаче, за разлика от предните два, неговото име не е Тим Пикет. Най-полезен на 5-ия кръг е роденият в Нигерия център на "студентите" 
 
И в досегашните срещи Аделеке беше загатнал, че ще доминира под кошовете в родното ни първенство. До момента обаче той влезе в Топ 10 на нашата индивидуална класация само 2 пъти - един път на 9-о място (във втория кръг) и един път на 5-о (в четвъртия). Той вървеше на второ място във временното общо класиране по овладени борби средно на мач след Байрън Сандърс (сега Аделеке излиза начело в него), но просто не бе успял да вкара достатъчно точки в някой двубой - ролята на топ реализатор за Лукойл я окупираше все Пикет и един път - Чавдар Костов. В тази съботна вечер обаче, при победата на тима си над Спартак Плевен, към своите впечатляващи 16 борби под кошовете (за втори пореден мач над 15!) нигериецът добави и 24 отбелязани точки. Те, заедно с 3 отнети топки, блок и асистенция, оформиха MVP-коефициента му - 36.
 
На второ и трето място с еднакъв коефициент 33 са съответно Кори Макинтош (Евроинс Черно море) и Николай Върбанов (Левски). Американският гард на "моряците" има малко предимство по втория показател в класацията за най-полезен - отбелязаните точки, с които той е и стрелец номер едно на кръга. При победата на варненци над Рилски спортист той записа рядко срещан за плеймейкър дабъл дабъл от точки (30) и борби (11). Не беше далеч и от уникален трипъл дабъл, подавайки 7 асистенции. Малко назад го "дърпат" само 5-те грешки, които допусна. Ники Върбанов е също един от 8-те играчи в НБЛ, които в този кръг записаха дабъл дабъл от точки и борби, в неговия случай - съответно 28 и 14. Въпреки асистенциите на Макинтош, младият център на Левски почти го изпревари за второто място в класацията, благодарение на по-добрия си процент на стрелба за 2 точки (нормално за поста, на който играе) и по-малкото си грешки.
 
В "малките" индивидуални класации този на кръга можем да отбележим факта, че никъде, освен при най-добрите реализатори на кръга, нямаме едноличен номер 1. Кени Аделеке дели първото място по овладени борби с Травис Питърсън (Рилски спортист), който също хвана 16. По брой борби в нападение Аделеке е първи заедно с Върбанов (по 7), а при най-добрите борци в защита върха делят Питърсън и друг нигериец - Ибрахим Адаму от ЦСКА (по 11). В класирането по асистенции "ко-шампиони" с по 7 са Макинтош и Златин Георгиев от Левски.
 
След 5-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Тим Пикет (коефициент - 24.2 - и отнети топки - 2.4), Маркъс Хол (точки - 25.0 - и асистенции - 4.8), Кени Аделеке (общо борби - 12.8 - и борби в нападение - 4.6), Байрън Сандърс (борби в защита - 9.0 - и блокове - 1.6), Асен Великов (отнети топки - 2.4).

ТОП 10 НА 5-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи