Американка ще играе за България и при жените


Американка ще играе за България и при жените
Ноел Куин (FIBAEurope.com)
13-11-2008 19:49

Американката Ноел Куин от WNBA ще подсили женския ни национален тим за допълнителните квалификации през януари, научи днес BulgarianBasket.com.
 
Припомянаме, че националките ни, водени от Николай Боруков, останаха на последното, четвърто място в Група D от квалификациите за Евробаскет 2009 жени. Те обаче получиха нов шанс да стигнат до финалите в Латвия, ако завършат първи в Група A на допълнителния квалификационен турнир, в конкуренцията на Украйна и Германия.
 
В опита си да се класира за европейското, женският ни национален тим ше ползва услугите на още една натурализирана чужденка след Таня Чиров, този път американка, кяото никога не е играла в нашето първенство - по примера на мъжкият тим от последните две години. Както знаем, мъжката гарнитура "повлече крак" с тази практика, натурализирайки специално за квалификациите първо Родерик Блекни миналата година, а сега и представилия се отлично Ибрахим Джабер.
 
Ноел Моник Куин е на 23 г. (родена през 1985 г. в Лос Анджелис) висока е 184 см. От 2005 до миналата година играе в колежанското първенство (NCAA) за престижния UCLA (Унив. на Калифорния - Лос Анджелис) с много добри показатели. През пролетта на 2007 г. е избрана под номер 4 в драфта на WNBA от отбора на Минесота Линкс. За "Рисовете" в дебютния си сезон играе в 34 мача и постепенно се утвърждава в стартовата петица като основен пойнт гард. През сезон 2007 изравнява клубния рекорд за най-много си асистенции със 148 (средно 4.4), а в последната среща подобрява този за най-много в един мач, подавайки 14.
 
През сезон 2008 започва в основна петица вече в 25 от общо 32 мача и подобрява процентите си на стрелба, а също така намалява броя на грешките си средно мач. След края на сезона в WNBA е привлечена в литовския ТЕО Вилнюс, с който в момента участва в женската Евролига на ФИБА. Там досега тя има по 8 точки, 4.3 борби и 1.8 асистенции средно на мач.
 
В националния ни отбор Ноел Куин ще бъде използвана от треньора Боруков като гард-крило. Първата среща, в която ще я видим с екипа на България, е домакинството срещу Украйна на 4 януари в Русе.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи