Боруков "скаутира" новата американка и Гергана Брънзова


Боруков "скаутира" новата американка и Гергана Брънзова
Николай Боруков
13-11-2008 20:02

Селекционерът на женския национален отбор на България Николай Боруков ще пътува до Вилнюс следващата седмица, за да наблюдава дерби срещата между местния ТЕО Вилнюс и Фенербахче от Истанбул.
 
"Заминавам за Вилнюс следващата седмица, където ще мога да се запозная с моментното състояние на новата американка с български паспорт Ноел Куин и Гергана Брънзова. Двете играят една срещу друга в сряда в мач от Евролигата при жените. За допълнителната квалификация за класиране на Евробаскет 2009 ще трябва да избирам между Куин и Таня Чиров, тъй като правилото на ФИБА е, че може да се ползва само една натурализирана състезателка," каза Боруков за BulgarianBasket.com. "Тук е мястото да кажа, че женският национален отбор има пълната подкрепа на БФБ. Имам пълен картбланш от Михаил Михов и Иван Ценов във всяко едно отношение, за което искам много да им благодаря. Те правят всичко възможно да бъдат осигурени супер условия както в подготовката, така и с екипировки и всичко свързано с тима, за да успее."
 
Веднага след завръщането си от Вилнюс Боруков ще обяви разширения списък на националките, които ще бъдат извикани в отбора за мачовете в началото на януари срещу Украйна и Германия.
 
"Поддържам контакт с всички състезателки. Някои от тях имат контузии, но се надявам в края на годината всички повикани да са налице. Ева Гунева и Жаклин Златанова са тези, на които много разчитам и се надявам да се оправят колкото се може по-бързо, за да бъдат в тима за квалификацията", допълни Боруков.
 
Старши треньорът каза още, че съперниците ни са много силни и отборът трябва да бъде подготвен добре за тези мачове.
"Украйна е един отбор, който на практика с 5 победи не можа да се класира директно за европейското. Много силен тим, с няколко изключително добри състезателки, на които се крепи целият отбор. Сред тях голямата звезда е Олександра Горбунова, но има и други баскетболистки, които не искам да подценяваме. Предстои да получим касети и на Германия, за да се запознаем по-добре с техния състав. Но при всички положения няма да бъде лесно", завърши Боруков.
 
Украйна, България и Германия играят на принципа на размененото гостуване, а победителят в групата се класира за Евробаскет 2009 в Латвия през юни следващата година.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи