Стефка Митева - MVP на 7-ия кръг при жените


Стефка Митева - MVP на 7-ия кръг при жените
Стефка Митева
16-11-2008 04:40

С отличното си представяне за победата на своя Рилски спортист като гост на Тони 7, 19-годишната Стефка Митева е втората състезателка в девическа възраст, която става MVP на кръг (в случая 7-ия) от женската А група този сезон. Другата, родена през 1989 г., която го направи, бе Даниела Петева в 5-ия кръг, докато останалите звания "Най-полезна на кръга" досега бяха окупирани от по-опитните Вера Перостийска и Агнеса Дойчинова, както и талантливата американка Даниел Пейдж. Разбира се, нужно е уточнението, че под "девическа възраст" през този сезон се разбира не "до 18 г.", а "до 19", каквото е условието за участие в Младежка лига за девойки (започваща идния вторник). А в нея със сигурност момичета като Митева и Петева ще могат още по-добре да разгърнат качествата, които имат, и ще бъдат водещи играчи на своите отбори.
 
За центърът Стефка Митева обаче впечатляващото е, че още на тази възраст тя вече е лидер на игрището и в представителния женски тим на Рилски спортист. Както вече сме отбелязвали, това се дължи и на факта, че отборът от Самоков остана без нито една опитна състезателка за новия сезон (най-вече - без преминалата в Миньор Дойчинова). Но за да правиш това, което прави в момента Митева, не е достатъчно само "по подразбиране" да наследиш мястото и ролята в отбора на Агнеса Дойчинова. Трябва да имаш и необходимите качествата и най-вече трудолюбието и мотивациата да се развиваш, особено след тежката контузия, която Стефка претърпя и преодоля. За да се убедим, че тя се справя по най-добрия начин, е достатъчно да сравним статистиката й от новия сезон досега с тази от миналия. През 2007/08 в 12-те си изиграни мача (само два в стартова петица) преди да се контузи, тя имаше средно по 5.17 точки и 7.25 борби (коефициент 8.08) за по-малко от 23 игрови минути. До момента през 2008/09 тя е титуляр на поста център във всичките 6 мача на отбора си, записвайки по 16.33 точки, 12.33 борби и коеф. 19.5 за 37 минути средно на мач.
 
Но да се върнем към признанието "MVP на 7-ия кръг" за Стефка Митева: за нея то е второ появяване в Топ 3 на нашата класация, след като в тази за първия кръг бе на трето място. Сега, при успеха срещу Тони 7, тя вкара 24 точки със стрелба от игра 12-16. Но това, което и донесе изключително високия коефициент 39, са 21 борби, с които оформя уникалното за българските стандарти постижение "двоен дабъл дабъл" - резултат от 20 или повече по два различни положителни статистически показателя в един мач.
 
Втора в класацията за този кръг, само с 4 пункта по-малко от Митева (коеф. 35) остана друг център - американката от Лукойл Нефтохимик Даниел Кръчър. В мача с Берое 07 тя бе най-резултатна за тима си, и в кръга като цяло, с 30 точки, а освен това овладя 12 борби за третия си дабъл дабъл през този сезон. Повече такива постижения от нея има само Стефка Митева - 4.
 
Челната тройка завършва Камелия Михалкова (Миньор) с коеф. 30. Въпреки загубата на своите в Монтана, перничанката записа 24 точки, 10 борби, 3 асистенции и 2 отнети топки.
 
Най-добър шести играч е Еми Ушагелова (Рилски спортист) с 9 точки, 5 борби и 3 асистенции (коеф. 15) за 22 минути игра, влизайки от пейката. В класациите за най-много овладени топки в този кръг Стефка Митева, разбира се, е без конкуренция, включително и в отделното класиране по борби в нападение (7) и защита (14). Ивелина Вранчева от Монтана 2003 е най-добър подавач на кръга с 9 асистенции, а съотборничката и Вера Перостийска за пореден път (пети от шестте кръга, в които тя игра) е номер едно по показателя блокове (с 4).
 
След 7-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Вера Перостийска (коефициент - 26.2 - и блокове - 3.8), Агнеса Дойчинова (точки - 21.8 - и борби в нападение - 4.3), Стефка Митева (общо борби - 12.3 - и борби в защита - 9.7), Ивелина Вранчева (асистенции - 5.8) и Гергана Колева (отнети топки - 3.5).
 
Забележка: Дион Браун е с най-добри средни стойности по няколко от показателите; но тъй като тя бе освободена от отбора си и вероятно до края на сезона ще остане само с 4 изиграни мача, от този кръг нататък я "декласираме", без изрично да уточняваме това занапред.

ТОП 10 НА 7-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи