Кени Аделеке - MVP на 6-ия кръг при мъжете


Кени Аделеке - MVP на 6-ия кръг при мъжете
Кени Аделеке
17-11-2008 04:42

Вече двама играчи на Лукойл Академик могат да се похвалят, че са дублирали титлата си "MVP на кръга" в Националната баскетболна лига. Първо Тим Пикет бе най-полезен в 3-тия и 4-тия кръг, а веднага след него Кени Аделеке бе номер едно в класацията на 5-ия, а сега и на 6-ия кръг в НБЛ, въпреки че този път (всъщност за първи път от две години в България) отборът му бе победен. Така второто поредно звание "MVP" за Аделеке четвърто подред за играчи на Лукойл, което обаче едва ли е утешение за техния тим, чиято феноменална победна серия бе прекратена в дербито с Левски. В този мач Кени Аделеке постепенно "набра скорост" и, макар че времето не му стигна да донесе пълен обрат в полза на отбора си, до края той бе събрал достатъчно точки (18), борби (14) и отнети топки (4), за да оглави тазседмичната индивидуална класация с коефициент 34.
 
Важен за отбелязване е фактът, че досега и в шестте изиграни кръга MVP са чужденци - Байрън Сандърс, Милош Шакота, Тим Пикет и Кени Аделеке. Веднага бихме казали, че това не говори добре за бъдещето на българския баскетбол (най-вече на националния отбор), но точно тогава поглеждаме към второто място в класацията за този кръг и оптимизмът ни донякъде се завръща. Там е името на една от най-големите ни надежди за това бъдеще - Александър Янев, който едва на 17-годишна възраст през изминалото лято попадна в полезрението на Пини Гершон и в неговия разширен състав на мъжкия национален тим. На Сашо не му достигна само единица от коефицента му (33) в мача на неговия Евроинс Черно море със Сливен, за да измести Аделеке от върха и да стане MVP на кръга. Варненският супер талант е стрелец номер 1 на този кръг с своите 32 точки, като наниза цели 4 тройки от 6 опита. Едва ли можем без много замисляне (а всъщност дори след дълго замисляне) да се сетим за друг млад български играч, който е висок над 200 см, а владее така добре далечната стрелба. А Сашо май няма намерение все още да спира с растежа - и чисто физически, но и като баскетболни умения. Разбира се, ще трябва да поработи върху това да позапълни и другите графи в своята статистика освен тази за отбелязани точки.
 
Роб Престън от Спартак Плевен е вторият играч с американско гражданство в Топ 3 на класацията за изминалата седмица. За своя коефициент 28 при победата на плевенчани над ЦСКА той реализира 26 точки и хвана 10 борби, превръщайки се в един от само четирима играчи в НБЛ с постигнат дабъл дабъл в 6-ия кръг. Освен Аделеке и Престън, такива са още Драгослав Папич (Рилски спортист) и Тодор Тенев (Сливен). Именно Тенев пък е един от двамата (другият е съотборникът на Престън Хрисимир Димитров) които имат равен коефициент с американското крило - 28, но заради по-малко отбелязани точки остават зад него, извън Топ 3 на общата класация.
 
Интересното е, че в този кръг играчите с 10 и повече овладени борби са доста повече от четирима - те са общо осем човека. Но половината от тях (Кирило Скуматов, Крум Дойчинов, Васил Евтимов и Байрън Сандърс) не направиха дабъл дабъл, просто защото не успяха да вкарат поне 10 точки... или да постигнат стойност 10 по някой друг показател, което обаче е доста по-трудно. Като говорим за дабъл дабъл постижения, това на Аделеке бе негово 5-о в шестте изиграни мача и в това отношение той е безспорен водач до момента.
 
След 6-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Кени Аделеке (коефициент - 25.7, общо борби - 13.0 - и борби в нападение - 4.7), Маркъс Хол (точки - 24.4), Кори Макинтош (асистенции - 4.8), Байрън Сандърс (борби в защита - 9.0 - и блокове - 1.5), Травис Питърсън (блокове - 1.5), Асен Великов (отнети топки - 2.4).

ТОП 10 НА 6-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи