Левски загуби и третия си мач в Еврохолд Балканска лига


Левски загуби и третия си мач в Еврохолд Балканска лига
Левски загуби от Работнички (сн. Gong.bg)
18-11-2008 20:32

Отборът на Левски се "препъна" в домакинския си мач срещу македонския Фершпед Работнички, губейки у дома със 74-83, въпреки надеждите и очакванията за първа победа в Група B на Еврохолд Балканска лига. Тази увереност, че Левски може да се поздрави най-после с успех и в това състезание, бе подсилена от факта, че миналия петък именно "Сините" нанесоха прекъснаха "брадясалата" победна серия на шампиона Лукойл Академик във вътрешното първенство. За съжаление, след радостта от тази победа сега дойде и разочарование - загуба от противник, който спокойно можеше да бъде победен.
 
Фершпед Работнички излезе в този мач без трима основни играчи - сърбите Владимир Филипович, Ненад Живчевич и Ерсид Люца, които имат проблеми с работните си визи. За щастие на гостите най-опитният им сръбски играч - центърът Тони Шимич - няма подобни грижи, понеже има и македонско гражданство, така че той поведе младите си съотборници в това смятано за тежко гостуване в София. Отборът на Левски пък, макар че от своя страна беше без Васил Евтимов, тотално подцени ситуацията, сякаш разчитайки гостите с тези кадрови проблеми сами да се бият.
 
Те обаче започнаха без притеснение в това свое гостуване и, след първите няколко грешки и пропуснати стрелби на Левски, само за 4 минути поведоха с 5-14. Все пак домакините стопиха част от тази разлика, за да изостават с 10-16 след първата четвърт. През втората част обаче те продължиха с неуспешните си действия в атака и, дори когато успееха да отбележат, "забравяха" да пазят в ответната атака и гостите ги наказваха с успешни бързи контраатаки. Така след първото полувреме Левски вече губеше доста неприятно с 26-43, а цели трима играчи на македонския тим - Огнен Стояновски, Диме Тасовски и Боян Трайковски - вече бяха с двуцифрен точков актив, по 10; 210-сантиметровия Шимич бе много близо до тях с 8, като беше вкарал цели две тройки.
 
Именно многото точни стрелби на гостите от тройката, които допускаше Левски, бяха една от основните причини за трагичното първо полувреме, а този проблем продължи и през големи периоди от второто. На почивката обаче Тити Папазов бе успял да надъха отбора и да го вдигне на щурм за обрат, а указанията очевидно бяха за агресивна, пресираща защита. В началото на второто полувреме се видя и напаредък в нападението на Левски, защото тимът веднага започна да вкарва (включително и една типична хазартна тройка на Асен Великов) но и Работнички бележеше, в тези минути най-вече чрез Стояновски. Така гостите отначало поведоха дори с 20 точки - 31-51. Но после дойде и пълното преобразяване на "Сините". Знаейки, че няма какво да губят, те не жалеха сили в защита, а и не се пазеха от нарушения. Тяхната преса проработи и 3 минути преди края на частта те бяха стопили пасива си почти наполовина - 42-53. Силната серия на Левски продължи до края на частта, когато разликата вече бе само 4 точки - 50-54, а за последните 5 минути Работнички нямаше нито един кош от игра.
 
На крилете на ентусиазма от испешната трета четвърт, българският тим започна силно и в четвъртата. След кош на Маркъс Хол се стигна дори до равенство при 54-54. Левски обаче така и не успя да поведе, а уморта започна да си казва думата. Играта тръгна кош за кош, но с тази разлика, че точните попадения на македонските играчи бяха от тройката, където твърде лековато бяха оставяни да стрелят от поуморените си персонални пазачи. После, след една неуспешна атака на "Сините", гостуващият тим набързо дръпна с 6 точки (58-64), Хол все още имаше много енергия и бе неудържим за отбраната на Работнички със своите пробиви и поддържаше "огъня".
 
За съжаление, след като бе натрупал лични нарушения още в третата четвърт, сега Стефан Георгиев "Торо" напусна за 5 фаула. Скоро го последва и Никола Караколев от гостите, който обаче не бе толкова важен играч за тях. До края на мача и Златин Георгиев бе сполетян от съдбата на брат си, а за обрат в полза на Левски оставаше все по-малко време. Все пак две минути половина преди края се стигна до разлика от само 2 точки. Тогава обаче, след хубавите неща, които бе направил, Маркъс Хол типично в свой стил попрекали в една ситуация, опитвайки нерезонна стрелба. В ответната атака след пропуска му центърът на гостите Шимич наниза поредната си тройка за 66-71 и това като че ли окончателно пречупи домакините. Те все пак опитаха в края с бързи фаулове да пестят време, но за съжаление македонците се справяха добре от линията, а самите играчи на Левски пропуснаха повечето от своите беобходими за обрат стрелби от тройката.
 
За тази победа на Работнички с 9 точки разлика, като най-резултатен завърши Тони Шимич с 23 (вкл. 4 тройки). Стояновски и Тасовски добавиха по 17, а Боян Трайковски добави 10. За Левски Маркъс Хол записа 22 точки, повечето вкарани с поднасяния след пробив, но не се разписа нито веднъж от тройката - 0/6. Сънародникът му Дуейн Мортън постигна дабъл дабъл - 11 точки и още толкова борби. Влезлите като резерви Асен Великов и Стефан Георгиев се отчетоха съответно с 15 и 14 точки, Торо хвана и 7 борби, преди да напусне принудително.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - ФЕРШПЕД РАБОТНИЧКИ
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ДВЕТЕ ГРУПИ В ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи