БК Видабаскет прави кампания на международния ден без тютюнопушене


БК Видабаскет прави кампания на международния ден без тютюнопушене
Видабаскет с кампания против цигарите
19-11-2008 12:11 | viasport.bg

От 1977 год. в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално от страни на Международния съюз за борба с рака, както и в България.
 
Във Видин на 20-ти ноември /четвъртък/ във връзка с Международния ден без тютюнопушене РИОКОЗ-Видин и БК”Видабаскет” ще организират обща кампания в спортна зала „Фестивална”. Несъмнено спортът е най-голямото оръжие в борбата срещу негативните явления в обществото ни.
 
Програмата ще включва училищни баскетболни надпревари за ІІІ, ІV, V, VІ и VІІ клас, по предварително изготвена програма. Кампанията ще стартира от 13.00 часа и ще приключи с официалното награждаване на отборите в 17.00 часа. Организаторите са подсигурили много награди за всички участници.
 
Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици, една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюневият дим е коктейл от отрови по- важни от които са:
 
Никотин - основното токсично вещество в цигарите. Отравянето с него не е остро и незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето. Той е смъртоносна отрова и предизвиква зависимост към цигарите.
 
Катран - маслена комбинация от 60 вещества които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.
 
Въглероден оксид - силно отровен газ, който не позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи