Най-после победа за Дунав Еконт в Европа


Най-после победа за Дунав Еконт в Европа
Първи успех за Дунав в Европа
20-11-2008 20:55 | Валентин Ангелов

Дунав Еконт успя да спечели мач в Европа. Това се случи едва в седмия опит на отбора от Русе в турнира на ФИБА Еврокъп. Миналата година Дунав Еконт участва, но загуби в двете си срещи в предварителния кръг и отпадна, докато през тази година успя да спечели мач чак след четири последователни поражения. Тази вечер отборът надигра белградския Цървена Звезда с 56-44 и по този начин съхрани шансовете си за участие в следващата фаза на състезанието. Те обаче са минимални и минават през задължителна победа следващата сряда над Ривас Екополис в Испания. Евентуален успех ще увеличи шансовете на Дунав Еконт да се класира на трета позиция в групата и попадне сред 32-та отбора в следващата фаза като един от най-добрите осем отбора от 12-те групи, заели тези трети места. Вариант за класиране сред първите два тима в група С на ФИБА Еврокъп няма. Загуба в този последен мач срещу Ривас Екополис ще прати русенския тим на последно място в групата и той окончателно ще отпадане от надпреварата.
 
Всъщност срещата вървеше доста трудно за русенския тим и доста равностойно до последната четвърт, когато най-вече заради добра игра в защита на Дунав гостенките се предадоха. На почивката двата отбора се оттеглиха при резултат 28-29, а в третата част напрежението дори се повиши и „наля повече гипс” в състезателките, които отбелязоха общо 15 точки в нея. Гостенките от Белград водеха с този хандбалния резултат 34-38 след 30 минути игра, а момичетата на Стефан Стефанов трудно намираха пролука към противниковия кош.
 
Последната четвърт се разви точно както всички фенове на баскетбола в Русе очакваха. В първите две минути от нея два коша на Анна Римпова и един на Вероника Бортелова изведоха Дунав Еконт напред в резултата за 40-38. Сръбкините изравниха за 40-40, но две тройки на Бортелова и Римпова, два коша на американката Даниел Пейдж, гарнирани с по един наказателен удар на Петя Джамбазка и Зорница Костова буквално решиха мача в полза на домакините. Тази серия от 12-0 направи резултата 52-40, преди Смиляна Иванович от гостенките да намали на 52-42 чак минута и половина преди края. При така разигралата се ситуация не бе особено трудно на Дунав Еконт да затвори срещата и се поздрави с така желания успех. Тимът от Белград вкара едва 6 точки за последните 10 минути.
 
Разликата от 12 точки в края е с 6 по-малко от тази, с която Дунав Еконт загуби в Белград от същия съперник. Това обаче няма голямо значение, тъй като отборът трябва да търси задължителен успех и в Испания идната седмица, за да се класира напред. Само с една победа от 6 мача това нямаше как да се случи.
 
Все пак днес бе паметен ден за русенския баскетбол и датата 20 ноември 2008 ще остане записана с главни букви в неговата история. Победата на Дунав Еконт е първата такава на русенски баскетболен отбор в Европа.
 
За този успех най-много допринесе Костова с 13 точки, 5 борби и 3 отнети топки. Римпова и Наталия Топалова добавиха по 10 точки, въпреки че последната ги вкара всичките през първите 20 минути игра.
 
За гостенките този път нито една състезателка не успя да завърши с двуцифрен точков актив, като с най-много точки се отличи Ива Роглич – 9 плюс 15 борби.
 
Русенският тим стреля едва 25 % от зоната за 3 точки (4 от 16), но гостите от Цървена Звезда бяха още по-трагични – само 7 % и 1 успешен от 17 опита.  
 
В последния кръг, както вече споменахме, Дунав Еконт гостува на Ривас Екополис, докато Цървена Звезда ще пътува до Израел за мач с вече спечелилия групата тим на Елицур Рамла.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ ЕКОНТ – ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ДУНАВ ЕКОНТ В ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПАТА C НА ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ)
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ТУРНИРА ФИБА ЕВРОКЪП (ЖЕНИ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи