Желко Бойович - MVP на 7-ия кръг при мъжете


Желко Бойович - MVP на 7-ия кръг при мъжете
Желко Бойович (сн. BulgarianBasket.com)
24-11-2008 02:04

Сърбинът Желко Бойович е петият играч, който заслужи признанието за MVP на кръга в Националната баскетболна лига от началото на сезона. Баскетболистът на Евроинс Черно море го постигна в изигралия се през изминалия уикенд 7-и кръг, при сериозната конкуренция на двама играчи със същия коефициент като него - 29 - Стефан Георгиев (Левски) и Хрисимир Димитров (Спартак Плевен). И двамата обаче имат по-малко реализирани точки, което е вторият показател за подреждането.
 
А тези 26 точки, оказали се решаващи за това той да стане MVP на кръга, Бойович ги вкара не на кой да е съперник, а на шампиона Лукойл Академик. Именно сръбското крило бе с най-голяма заслуга за това "студентите" до последния момент да треперят дали варнеският тим няма да обърне резултата и да им нанесе сензационно второ поражение. 21 от тези точки дойдоха след феновменална стрелба от зоната за три точки - от там Бойович порази целта цели 7 пъти от 11 опита. Това е и нов рекорд за най-много тройки в един мач този сезон. Предишното най-добро постижение бе на Тим Пикет в четвъртия кръг - 6. Всъщност американецът беше играчът с най-много тройки цели 4 пъти в досегашните 6 кръга на НБЛ. Сега обаче Бойович "с един замах" (по-точно - със 7 изстрела) засенчи всички досгашни постижения на Пикет в снайперисткото изкуство.
 
Освен че имат еднакъв коефициент на ефективност, Стефан Георгиев "Торо" и Хриси Димитров отбелязаха и един и същ брой точки - 21. Това означава, че тях пък съвсем няма как да ги класираме един след друг, тъй като няма трети показател за подреждането, т.е. - те делят второто място. Това можеше да не е така, а дори Торо можеше да бъде и MVP на кръга, ако неговият отбор не беше подценил този на ЦСКА, а го бе разбил напълно, както се очакваше. Тогава центърът на "Сините" можеше накрая да има и повече от тези 21 точки и 13 борби, с които все пак оформи отличен дабъл дабъл. В полза на Хриси пък натежават неговите 6 асистенции, които той добави към 8-те си овладени борби и споменатите вече 21 точки. Той продължава да е в ролята на "човек оркестър" на терена за своя Спартак Плевен и това го прави един от най-реалистичните кандидати за автор на първи дабъл дабъл в историята на НБЛ.
 
Най-добър шести играч на кръга е Левен Белберов, който бе с решително включване от пейката за Рилски спортист и през седмицата (в мач от Еврохолд Балканската лига), а сега, при победата над Сливен, наниза 19 точки с близка до перфектната стрелба само за 21 минути игра. Освен това той отне и 4 топки, с което дели първото място по този показател с Никос Бохоридис (ЦСКА) и Асен Великов (Левски). Съотборникът на Белберов Бранко Миркович е подавач номер 1 на кръга с 9-те си асистенции, а с най-много "чадъри" - 3 - е Байрън Сандърс (Ямбол).
 
След 7-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Кени Аделеке (коефициент - 24.9, общо борби - 12.6 - и борби в нападение - 4.3), Маркъс Хол (точки - 23.0), Кори Макинтош (асистенции - 5.0), Байрън Сандърс (борби в защита - 9.0 - и блокове - 1.7) и Асен Великов (отнети топки - 2.4).
Забележка: Гардът на Лукойл Академик Кевин Крюгър има най-добри средни стойности по показателите "асистенции" и "отнети топки", но все още е само с 2 изиграни мача.

ТОП 10 НА 7-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи