УНИКС Казан – високи цели и през този сезон


УНИКС Казан – високи цели и през този сезон
УНИКС Казан
24-11-2008 22:50

Единият от руските представители в тазгодишното издание на Еврокъп - УНИКС Казан е направил много за подпомагането на руския баскетбол от създаването на клуба през 1991. Между 1994 и 1997 УНИКС си осигури място в първата дивизия и още с дебюта си се нареди сред петте най-добри отбора в страната. УНИКС взе участие в европейски турнир през 1997, но новото хилядолетие бе повратна точка за клуба. През 2001 и 2002 отборът завърши втори след ЦСКА, а 2002 стигна и до полуфинал за Купа Сапорта загубен от Маруси. Първата купа за тима от Казан става факт през 2003, когато след победа 82-81 след продължение срещу ЦСКА Москва отборът завоюва Купата на Русия.
 
През 2004 година в Казан се проведе финалната четворка на Евролигата на ФИБА и УНИКС се възползва от шанса. Тимът подписа със Стомбергас, Жукаускас и Крис Ейнсти и стигна до финала, който спечели с 85-63 срещу Маруси след 22 точки на Мартин Мурсеп.
 
През 2005-06 УНИКС се изкачи с ниво нагоре и направи дебюта си в Купата на УЛЕБ, като изравни рекорда за най-добри показатели в предварителната група. Още в осминафиналите след това обаче тимът записа първа домакинска загуба в турнира във втория мач срещу Лотоматика Рома и отпадна твърде рано.
 
За следващия сезон УНИКС събра близнаците Дариуш и Кшищоф Лавринович и стигна до полуфинал в надпреварата, където загуби от бъдещия победител Реал Мадрид. Същия сезон тимът стигна и нов финал в Русия, но следва нова загубена серия срещу ЦСКА.
 
Миналия сезон УНИКС запази статута си сред елита в Купата на УЛЕБ и стигна до финалната осмица. Там тимът бе победен от Акасваю Жирона. След това отбора стигна и до финалната четворка за Купата на Русия и плейофите в първенството. Сега гордостта на Казан влиза в Еврокупата с големи аспирации. В първите два елиминационни кръга бяха отстранени последователно Енерга Чарни Слупск и Апоел Йерусалим, а със сигурност това няма да ги задоволи.

СЪСТАВ НА УНИКС КАЗАН ЗА СЕЗОН 2008/09
 

ПРОГРАМА В ГРУПА В НА ЕВРОКЪП 2008/09
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА УНИКС КАЗАН В ЕВРОКЪП 2008/09


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи