Българи в чужбина


Българи в чужбина
Илиян Евтимов с нова победа (сн. foto-storch.de)
30-11-2008 10:12

Илиян Евтимов с неговия отбор Дойче Банк Скайлайнърс постигна нова победа в германската Бундеслига. Като гости на Джайънтс в Дюселдорф те надделяха с 84-80, а българинът с френски паспорт вкара 11 точки, хвана 6 борби и подаде 2 завършващи подавания за 20 минути игра. Победата бе седма за сезона от общо 11 мача, а тя нареди Евтимов и компания на 5-6-то място заедно с „драгоните” от Артланд. Лидерът в класирането АЛБА Берлин допусна втора загуба в шампионата след като отстъпи с 59-71 на Брозе Баскетс.


В най-добрата испанска лига отборът на Евелина ГуневаКади се наложи над този на Жаклин Златанова Екстругаса с 58-53. Гунева игра 10 минути и вкара 2 наказателни удара за успеха на тима си. Златанова започна мача, но натрупа лични нарушения и излезе от ритъм. За 11 минути игра не успя да се разпише, а хвана само 2 борби в нападение. Победата на Кади бе тяхна четвърта за тази година и ги нарежда на 8-о място, а Екстругаса е на дъното в таблицата със само 2 победи от 10 срещи.
 
В същата лига Ондарибия на Веселка Тодорова не успя да се справи като гост на Феве Сан Хосе и загуби със 79-82. Българката игра 6 минути и успя само да направи 4 лични нарушения.
 
Отборът на Мария Цанкова Ирландесас победи за четвърти път през този сезон във втора испанска дивизия. Те се наложиха над Сегле със 74-53 и се изкачиха на седмо място в класирането на Лига Феминина 2В. Цанкова попадна за пореден път в стартовата петица, игра малко над 30 минути и завърши с 9 точки, 4 борби и по 1 асистенция и отнета топка.
 
Радостина Димитрова и нейния Бургос вече имат 7 победи от 11 мача. В Лига Феминина 2А те надиграха като домакини Пабелон Оуренсе с 94-45, а Димитрова завърши с 11 точки за 15 минути игра.
 
Божидар Аврамов и Гандия Баскет пък продължават да бъдат на последно място в Леб Оро – втора испанска мъжка лига. От 11 кръга те имат само една победа, а снощи паднаха като гости на Клуб Баскет Вик със 76-86. Аврамов вкара 4 точки за 13 минути и половина.

В Задар в пореден мач от Адриатическата лига играха два отбора от настоящия сезон в турнира Еврокъп (бившия УЛЕБ Къп). Отборът на Деян ИвановЗадар постигна убедителен успех с 88-53 над сръбския ФМП Железник. За 25 минути на терена българският национал отбеляза 7 точки, но успя да хване и 10 борби и подаде 2 завършващи паса. Това бе седмата победа на Задар от десет срещи в регионалното състезание, а това ги нарежда на трета позиция заедно с тимовете на Цибона Загреб и Будучност. Лидер е Партизан с 9 победи и само 1 загуба, следват го други два сръбски отбора – Хемофарм и Цървена Звезда с актив 8-2.

В южната италианска Лега Баскет Феминиле А2 Димана Макариева с РомаСистеми Помеция победи със 70-58 Алкамо и продължава да преследва челото в класирането. Те са на трето място със 7 победи от 9 срещи, само на една по-малко от временните лидери в класирането Кастелани Понтедера и Каляри. При последния успех на отбора си Макариева завърши със 7 точки и 8 овладени топки за 26 минути.
 

В друг мач от същата италианска лига Калик Алгеро на Роксана Йорданова отстъпи със 62-75 на Сма Анкона. Йорданова стартира и за 28 минути игра вкара 8 точки и хвана 3 борби. Тимът й обаче се мъчи да излезе от последното място в класирането след като има само 1 победа от 10 изиграни срещи.


Екатерина Димитрова изигра поредния си добър мач за Баскет Ланд, но тимът й падна само с две точки като гост на Валенсиен – 64-66. Българската национална състезателка бе 35 минути на терена и завърши с 14 точки, 4 борби и 4 асистенции. След като водеха на почивката с 9 точки, Димитрова и съотборничките й допуснаха в третата четвърт съперника да изравни и оттам до края срещата бе непредсказуема. За това помогнаха и съдиите в срещата, които удариха рамо на домакините от Валенсиен. Въпреки отличната форма на Димитрова, загубата остави Баскет Ланд на предпоследното място в най-добрата френска лига със само 2 победи от 12 срещи.
 

В същото време Андрезийо Бутеон на Георги Давидов постигна пета поредна победа в шампионата на четвърта френска дивизия NF2. Като домакин те спечелиха, макар и трудно над Кейн Сур Мер със 73-67, а Давидов бе най-добрият в състава си с отбелязани 20 точки и хванати 8 борби. След успеха Андрезийо Бутеон се намира на четвърто място с 9 победи и само 3 загуби и добри възможности за атакуване на върха.

 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи