Стигат ли 12 секунди за кош след три тайм аута?


Стигат ли 12 секунди за кош след три тайм аута?
01-12-2008 22:30 | Валентин Ангелов

Има ли треньор в света, който да води с 50 точки и да вземе 3 тайм аута в последните 12 секунди? Отговорът е - Да, има и той е един единствен...
 
Напоследък ни прави впечатление липсата на уважение и респект един към друг на някои треньори у нас. Чакам с нетърпение приемането на Етичния кодекс от БФБ на Общото им събрание идната седмица, но дълбоко се съмнявам, че той ще промени мисленето на голяма част от българските наставници. Липсата на всякакъв морал е отличителна черта на някои от тях, а загубата на разум по време на мачовете дори бих казал е съвсем в реда на нещата. Колко безочие трябва да има в един треньор, който взима три (НЕ ЕДИН, НЕ ДВА, А ТРИ) тайм аута в последните 12 секунди на мача при резултат плюс 50 в своя полза. И ако това е мач от селска спартакиада, няма проблеми. Свършва срещата, отиваш в кварталната кръчма, пускаш новото парче на някоя новоизлюпена фолк певица, поръчваш си меша на скара, изпиваш пет гроздови и ти се изтрива от паметта, просто забравяш. Но когато става въпрос за мач от А група, било то и от нашето посредствено ниво, което не е много за пример, малко ни идва в повече. Та по света на ниво деца треньорите не вършат такива мазохистични постъпки.
 
Мислех си, че това нещо, което се случи срещу Рилски спортист преди месец бе чиста случайност и невнимание, но явно се оказва наложена практика при този треньор. Запомнете господине: при решен мач, независимо кой играе – деца, жени, мъже или маймуни от зоологическата градина такива тайм аути не са позволени. Да, може да си ги взимете, но е признак на неуважение към съперника, към колегата отсреща, към играта, която е създадена за интелигентни хора. Утре вие ще сте на отсрещната страна и когато вземат прекъсване колегите ви секунди преди края, няма никак да ви бъде приятно.
 
Моралния кодекс не позволява такива неща на баскетболното игрище. Просто е забранено е за умни и етични треньори. Пък и дори да не са такива, пак е забранено. Не само не се взима тайм аут, но и не се атакува в знак на респект към съперника. Колко срам ли е брала Пейдж, която й бе наредено да гони нови две точки за по-голям резултат. Тя едва ли е попадала в такива циркове през кариерата си. А пък да вземеш три тайм аут-а наведнъж за 12 секунди, значи тотално нещо не е в ред или пък искаш да се направиш на герой от приказките. Най-лошото е, че се възпитават децата по този начин, абсолютно неправилен и показващ неуважение към противника.
 
В крайна сметка помощник треньора на националния отбор не успя дори да стигне до стрелба след ТРИ взети тайм аути в тези 12 секунди в гонене на задължителен кош. А дали той самия знае, че това нямаше никакво значение и отборът му би с 50 разлика тази вечер. Загуби обае моралната битка, която винаги е далеч по-важна в най-интелигентната игра с топка - баскетбола. 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи