Лукойл Академик не допусна изненада, Стойков отново разликата


Лукойл Академик не допусна изненада, Стойков отново разликата
Тодор Стойков пак най-добър за Лукойл
05-12-2008 20:14

Въпреки кадровите проблеми, които ги сполетяха през последния месец, Лукойл Академик показаха шампионски характер и не позволиха на Рилски спортист да ги изненада. В мач от деветия кръг на НБЛ „студентите” победиха с 89-74 и продължават да са начело в класирането на лигата, докато Рилски спортист продължава да бъде на пето място с актив от 4 победи и 5 загуби. Лукойл Академик играха без заминалия си за Щатите гард Кевин Крюгър, както и без получилия контузия Чавдар Костов. В игра в последните минути се завърна Димитър Ангелов. Разбира се, с основна заслуга за победата отново бе „гаранцията” за успехи на тима през всичките си години, откакто е в отбора – Тодор Стойков. Независимо, че направи някои грешки, той бе абсолютен лидер на отбора и отбеляза 20 точки, а освен това добави 5 асистенции, 3 отнети топки и 2 „чадъра”. За пореден път той показа, че е класа над останалите и при липса на американци е разликата между Лукойл Академик и всички други тимове в страната.
 
Срещата започна добре за домакините, а Лукойл Академик вкара първите 14 точки в срещата. 4.26 преди края на първата четвърт Иван Лилов отбеляза на два пъти от наказателната линия за 14-2. Кош на Богдан Боев точно 2 минути преди края на първата десетка намали резултата до 15-9, а в края на една ниско резултатна четвърт „студентите” имаха 7 точки аванс – 18-11.
 
В първите 2 минути на втората част гостите от Самоков намалиха до 20-14, но серия от 15 поредни точки за домакините ги изведе в 15-та минута с 21 точки в повече – 35-14. Оттук до края на първото полувреме, само за 5 минути Рилски спортист удвоиха точките си, а Лукойл Академик вкара едва 4 точки чрез Калин Христов и Христо Николов. На полувремето шампионите имаха преднина от 11 точки – 39-28. Качеството на баскетбола обаче не бе особено високо след като двата отбора направиха общо 23 технически грешки – 10 Лукойл Академик и 13 Рилски спортист.
 
Кош на Иван Николов в началото на второто полувреме свали за първи път от дълго време разликата в едноцифрени измерения – 39-30. Нещо повече, само след минута и половина от третата четвърт след успешни атаки на Асен Саралийски и Травис Питърсън Рилски спортист се доближи до само 5 точки от шампиона – 39-34. Срещата продължи в този дух, а след тройка на Иван Лилов 3.28 преди края на третата десетка Рилецо сведе мача до 4 точки – 47-43. Ненад Чанак направи разликата отново двуцифрена минута преди края на частта (58-48), но наказателен на Асен Саралийски и тройка Богдан Боев оформиха 58-52 след 30 минути игра.
 
През последната четвърт обаче домакините заиграха много по-добре, особено в нападение и съвсем заслужено въпреки проблемите си успяха да спечелят. 2.18 преди края рзликата стана дори 22 плюс в тяхна полза (86-64), а отпускането им в края позволи на гостите от Самоков да вкарат 10 поредни точки преди Христо Николов да сложи точка на спора от зоната за три точки – 89-74.
 
Освен отличния Стойков, Ристе Стефанов вкара 5 тройки за общо 17 точки, а Христо Николов се отчете с 16 от резервната скамейка. Единственият останал американец в тима Кени Аделеке записа осмия си дабъл дабъл от 9 възможни в мачовете от НБЛ – 11 точки и също толкова борби.
 
За Рилски спортист Иван Лилов отбеляза 18 точки срещу бившите си съотборници, а сърбинът Бранко Миркович добави 14 точки, 5 борби и 5 асистенции. Много добре от скамейката за самоковския тим се включиха Асен Саралийски (11 точки и 5 борби), както и Драгослав Папич (12 точки и 4 борби).
 
В следващия кръг Рилски спортист приема Левски в Самоков, но преди това самоковските баскетболисти ще са домакини на Фершпед Работнички в турнира на Еврохолд Балканската Лига. 
 
"Студентите" от своя страна гостуват в НБЛ на ЦСКА в София, но преди това ще търсят успех за сефте в турнира на Еврокъп във вторник вечер срещу Баронс от Рига. Все още е под въпрос участието на новия гард Тони Ейкинс в срещата с латвийците. Американецът все още се очаква да пристигне в България и да се присъедини към съотборниците си. Не се знае дали Лукойл Академик ще успее да го картотекира в централата на Еврокъп навреме за мача във вторник вечер, за да реши дълбокия проблем на "единицата".

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – РИЛСКИ СПОРТИСТ
 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ В НБЛ (МЪЖЕ)
 

КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи