Пини Гершон: Вярвам, че ще имаме успехи


Пини Гершон: Вярвам, че ще имаме успехи
Пини Гершон (сн. FIBAeurope.com)
08-12-2008 16:54 | Gong.bg

Една година след като застана начело на българския национален тим по баскетбол Пини Гершон е категоричен, че няма начин да разочарова българите. 57-годишният израелец, вече с български паспорт смени клубния си тим от преди година Олимпиакос с голямата си любов Макаби Тел Авив. Гершон обаче е сигурен, че ще води България на Евро 2009 в Полша и пак подчерта, че иска да помогне за бъдещето на българския баскетбол.  
 
Графикът му е изключително сгъстен откакто се върна в Израел, но едва няколко часа преди поредния си двубой от вътрешното първенство отдели време за Гонг. Макаби излиза довечера срещу Ришон, а утре тимът се отправя към Италия, където на 11-ти предстои важно гостуване на Еър Авелино в Евролигата.  „Трябва да кажа, че съм добре, но не ми е лесно. Имам доста задачи. Напрежението се върна. Нямам свободно време, както беше преди, но всичко е наред. Не мога да се оплача. Това е моята работа и съм щастлив, че съм обратно тук. За съжаление, както знаете по-малко ще бъда в България, а за мен това беше удоволствие. Но това просто е моята работа и може би това е моето място, така че се върнах обратно в играта.”  
 
Минаха две седмици от завръщането ви в Макаби? Със сигурност не само за нас е било изненада, но е интересно да разберем колко време ви отне да приемете офертата на Макаби?
Ако си спомням добре това се случи няколко дни след като бях в България и работих с юношите. Както разбрахте това беше голяма изненада и за мен самия. Не бях готов за това обаждане. Отне ми два-три дни, което е повече от обикновено, защото преди може би щях да кажа „да” веднага. Но в ситуацията от преди 2 седмици, ми отне 2-3 дни да отговоря. Не беше лесно решение, защото сега съм обвързан за няколко години. Това означава, че трябва да съм тук в Израел, което не бях планирал преди. Планирах да остана в Европа няколко години. Казах „да” и дойдох в отбор, който беше в тежка ситуация. За кратко време трябва да разреша доста неща. В личен план още не съм се установил, защото имам много тренировки, мачове, пътувания, въобще всичко. Ще ми отнеме малко време, но вярвам, че всичко ще се нареди, както беше преди. 
 
Подписахте с българския национален тим, с българската федерация по баскетбол на 9-ти ноември 2007-ма година. Сега 1 година по-късно чувствате ли се доволен от работата си начело на България?
Много съм доволен. Много. Някой ме попита тук какво ще се случи през лятото и аз отговорих, че няма начин да разочаровам хората в България, които ми дадоха толкова любов и хубави чувства. През лятото ще бъда с националния тим. Вярвам и се надявам, че ще успеем заедно. Изминалото лято беше много добро за нас и се надявам да продължим така. Знам, че сега няма да е по-лесно, но ще вложа максимални усилия за успеха на българския национален отбор. Трябва да кажа, че много харесах българите, които ме приеха топло. Щастлив съм и от играчите, които тренирам, защото те бяха готови да се учат, да слушат и да напредват. Не мога да кажа, че беше лесно, защото наистина не е лесно да си далеч от семейството два-три месеца. Но успяхме да спечелим важни мачове и се класирахме за Европейското първенство, което за нашата група беше голяма изненада. Не само заради резултатите, но и заради хората, с които работих, аз съм много щастлив и се надявам да продължа с това колкото е възможно повече. 
 
Съжалявате ли за нещо? Може би нещо, което планирахте, а не успяхте да направите до момента?
Планирах да продължа работата си с младите баскетболисти в България и да помогна за бъдещето на българския баскетбол. Досега направих минимума. Чувствам и вярвам, че мога да направя много повече. Надявам се, че ще мога да направя още през лятото не само с националния тим. Ако мога и по време на сезона, ако мога, защото знаете, че няма много време, когато тренираш отбор от Евролигата, но ако някой ме помоли от България да помогна с нещо – клиники или нещо друго, то аз с ще направя всичко възможно. 
 
Вече почти можем да ви наречем български гражданин, защото документите за българския ви паспорт са готови и само трябва да дойдете в България, за да си ги получите. Как ви кара да се чувствате този факт?
Чувствам се чудесно като част от вашия народ, вашата нация. Бях щастлив и през лятото без гражданство, а сега много повече. Чувствам се ангажиран да помогна и да направя каквото мога да баскетбола и да помогна с опита си.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи