Рилски спортист би Левски за втори пореден път


Рилски спортист би Левски за втори пореден път
Треньорът Тодоров дава указания
14-12-2008 21:59

След като би Левски за Балканската лига, сега Рилски спортист стори същото и в първенството на Националната баскетболна лига – този път с 82-80. Срещата бе от поредния кръг на шампионата на страната, а след него Рилски спортист се доближи плътно зад Спартак Плевен и има вече актив от 5 победи и 5 загуби. Левски вече дели 2-3-о място с Евроинс Черно море, а двата отбора имат по 7 победи преди мачът им в морската столица идната събота. Победата на самоковските баскетболисти бе и своебразен реванш за загубата им в третия кръг от лигата у нас, когато те загубиха гостуването си в София със 103-124.
 
Пред около 1200 зрители в красивата Арена Самоков срещата бе изключително интересна и много оспорвана. Станислав Ваклинов вкара първия кош за 2-0, но Станислав Славейков отвърна с тройка и от този момент до края на първата четвърт Левски не изпусна нито за момент водачеството. Разликата стигна и 6 точки по средата на частта (8-14), но в нейния край бе само една (20-21). „Сините” продължиха да водят до средата на втората част, когато след кош на Иван Лилов Рилски спортист за първи път поведе с 28-27. На няколко пъти съперниците си сменяха лидерството в мача преди кош на Богдан Боев и тройка на Левен Белберов да направят разликата 40-36 в полза на Рилецо 2/13 преди почивката. Левски изравни чрез кошове на Дуейн Мортън и Славейков за 40-40, но Драгослав Папич отново изведе самоковските баскетболисти напред с 42-40. До края на полувремето отново Папич и Мортън вкараха, а двата тима се оттеглиха при резултат 44-42 за домакините след 2 части игра.
 
Второто полувреме започна отново много оспорвано и в 23-та минута Левски отново поведе с 2 точки – 46-48, но в следващите 2 минути Рилски спортист вкараха 9 безответни точки и за първи път се откъснаха по-сериозно в мача с 55-48 при оставащи 5'44'' до края на третата четвърт. Тройка на Петрослав Зафиров и два коша на Стефан Георгиев и Маркъс Хол върнаха пак интригата в мача и смъкнаха разликата до само една точка (56-55), след като от отсрещната страна само Лилов отбеляза един наказателен удар през това време. До края на тази интересна трета четвърт Рилецо отново дръпна с 6, а в нейния край Левски се върна само на 3 точки (65-62) и това предвещаваше драматичен финал на мача.
 
Тройка на Мортън изравни статуквото на терена при 65-65, което се запази близо две минути и в 32-ата минута двата тима имаха еднакви изходни позиции. В тези минути се разигра Травис Питърсън, а Левски се опитваше да се задържи в мача чрез Хол и Славейков. 2'33'' минути преди края Рилски спортист отново поведе със 7 точки – 78-71. Тройка на Асен Великов, наказателен на Торо и кош на Хол свалиха пак разликата до една (78-77) при оставащи 42 секунди до края на мача. В заключителните мигове Бранко Миркович и Богдан Боев не сбъркаха от накзателната линия и вкараха по два, а 4 секунди преди края при резултат 82-79 Великов имаше само една алтернатива – да вкара първия и да пропусне втория, за да може Левски да доведе мача до продължение. Той успя при първия, пропусна втория, но Белберов хвана борбата и срещата приключи при 82-80 за Рилски спортист.
 
За Рилецо Травис Питърсън вкара 18 точки и овладя 9 борби. Резервата Левен Белберов добави 13 точки, а Иван Лилов – 12. С по 11 за успеха се отчетоха Бранко Миркович и Драгослав Папич.
 
Американският гард на Левски Маркъс Хол, който не тренира в последните дни заради простудно заболяване, пак бе най-резултатен с 18 точки. Добър мач направи и Станислав Славейков, който вкара 15 точки и овладя 5 борби. С третия си дабъл дабъл за сеозна в НБЛ се отчете капитанът Стефан Георгиев – 13 точки и 10 борби, а по толкова точки вкараха още и Асен Великов и Дуейн Мортън.
 
Следващата седмица Рилски спортист гостува на ЦСКА в София, а както вече казахме, Левски играе дерби мач за второто място преди Нова година с Черно море във Варна.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ - ЛЕВСКИ
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи