“Синя” баскетболна лекция във Варна


“Синя” баскетболна лекция във Варна
Великов надигра тотално Макинтош (сн. Gong.bg)
20-12-2008 20:29

Отборът на Левски спечели може би най-важния си мач от началото на този шампионат след като надигра убедително Евроинс Черно море със 78-56. С отлична игра, най-вече в защита възпитаниците на Константин Папазов тотално надиграха един от конкурентите си за челно място в крайното класиране, при това на техен терен. Варненци, които цяла седмица се готвеха с фанфари за тази среща не разкриха възможностите си и завършиха годината с най-голямата си загуба за този сезон – минус 22 точки. „Сините” не само взеха реванш за допуснатото поражение с точка разлика в първото завъртане, но и спечелиха с голяма разлика, което накрая може да се окаже важно при крайното подреждане. Всъщност разликата от 22 точки в полза на софиянци в края на срещата бе най-малката, с която „моряците” се отърваха в тази среща. На моменти Левски водеха и с 27.
 
Пред пълни трибуни в зала „Христо Борисов” в морската столица мачът започна много трудно за гостите от София. Трябваше да минат три минути преди Маркъс Хол да вкара първите точки за гостите от София. Той намали резултата на 3-2, а Желко Бойович вкара тройка за 6-2 в полза на домакините. Това се оказа и най-голямата преднина, която имаха варненци по време на този мач.  3 минути и половина преди края на частта след серия от 11-0 Левски поведе с 13-6. Оттук до края на мача те не изпуснаха инициативата и направо разгромиха безпомощните домакини. В края на първата десетка Левски водеше със 16-13, а малко под 3 минути преди почивката след кош на Николай Върбанов те поведоха за първи път с двуцифрен резултат – 33-22. На почивката аванса им бе 12 точки – 38-26.
 
Отборът на Евроинс Черно море нямаше решение срещу здравата защита на гостите, а определено желанието за успех на ръководството на тима наля допълнително напрежение у играчите, които бяха неузнаваеми. Варненци пуснаха свободен вход за мача, а освен това предложиха атрактивни игри и томболи за публиката. Те усещаха, че този мач може да се окаже рубикон в шампионата за техния отбор, но за съжаление на феновете, изпълнили залата до краен предел напрежението се пренесе в пълна сила върху играчите.
 
През второто полувреме играчите на Левски поддържаха тази разлика от 11-13 точки до 23-та минута. Атила Сантош вкара за 31-42, но само за 2 минути след серия от 10-0, осем от които благодарение на невероятния в тази среща Асен Великов (2 тройки плюс кош) разликата скочи на 21 в полза на гостите (52-31) и тук мачът на практика приключи. В края на третата десетка „сините” вече водеха с 24 (66-42), а в последните 10 минути от мача двата отбора само доиграха срещата. Шест минути преди края Левски имаше дори аванс от 27 точки (74-47), но позволи леко отпускане в самия край на варненци да намалят за 56-78 след финалната сирена.

Единственият състезател, който „сините” позволиха да се разиграе бе Атила Сантош. Бразилската звезда вкара 16 точки и добави 16 борби и 3 блока за коефициент 25. Освен него, с двуцифрен точков актив остана само гарда Кори Макинтош – 11 точки, но той бе далеч от познатото си ниво през последния месец.
 
Асен Великов вкара 20 точки (4 тройки) на бившия си тим, въпреки че влезе като резерва и игра 26 минути. По 13 точки добавиха Маркъс Хол и Златин Георгиев. Хол добави 5 асистенции, а познатия с псевдонима си "Голди" се оказа наистина златен с 8 борби в най-добрия си мач със „синия” екип от началото на годината. Станислав Славейков добави 10 точки, а Стефан Георгиев и Дуейн Мортън завършиха с по 8 точки. Торо добави 8, а Мортън 7 борби към сметката на победителите.
 
Освен, че играха много силно в защита, баскетболистите на Левски допуснаха само 9 технически грешки в целия мач като за първи път паднаха на едноцифрено число в тази категория от началото на сезона.
 
Варненци, които победиха в Плевен миналата седмица най-вече благодарение на отличната си стрелба от тройката, днес отбелязаха едва 4 от 22 опита от далечно разстояние.
 
Победаат изкачи Левски еднолично на второто място във временното класиране. „Сините” имат 8 победи и 3 загуби след 11 кръга, а веднага след тях са Евроинс Черно море (7-4) и Спартак Плевен (6-4). Плевенчани имат да играят обаче със Сливен утре в ямболската зала „Диана” в последния мач за 2008 година в шампионата на НБЛ

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЕВРОИНС ЧЕРНО МОРЕ - ЛЕВСКИ
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ 
 

КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи