Константин Папазов: Феновете заслужават Левски да е на върха


Константин Папазов: Феновете заслужават Левски да е на върха
Константин Папазов (сн. Gong.bg)
23-12-2008 23:17 | Стандарт

С Константин Папазов никога не е скучно. Ексцентрикът винаги казва това, което мисли, макар понякога да си навлича проблеми. Този сезон Тити се върна в баскетболния Левски и постигна най-големия успех в последните години, побеждавайки Лукойл Академик след 2-годишна хегемония на шампиона. Папазов е и в щаба на националния отбор. В навечерието на празниците треньорът се съгласи да направи своята равносметка за последните 12 месеца пред читателите на "Стандарт":
 
Г-н Папазов, каква е оценката ви за спортната 2008 година?
„Радвам се, че завършихме годината с успех. Победихме силен отбор като Черно море. За мен това беше най-добрият мач на Левски през сезона. Аз обаче не се заблуждавам и знам, че в следващия сблъсък с тях ще ни е много по-трудно. Левски, Спартак, Черно море и Рилски спортист са с равни възможности, не може да се каже предварително кой ще спечели. Моето наблюдение е, че отборът от Самоков е доста подценяван. Имат отличен треньор, който за кратко време изгради стил на отбора. Освен това случиха на уникален играч като Травис Питърсън. Ако имат и шанс, спокойно могат да играят финал.”
 
Какви са целите на Левски?
„Гоним два финала. За нас ще е много по-трудно да стигнем до тях, отколкото да ги изиграем, защото накрая няма да бъдем под напрежение. А ако можем да откраднем нещо от тези мачове, още по-добре.”
 
Още във втория си мач след Нова година играете с Лукойл Академик. Може ли пак да ги победите?
„След загубите в Еврокъп ръководството на шампионите се реши на някои промени, които според мен са положителни. Побългаряването на състава изобщо не е толкова лошо. Успях да гледам мача им в Латвия и смятам, че българите в отбора са на доста високо ниво. Убеден съм, че ако им се гласува по-голямо доверие, могат да покажат много стойностни игри. С тези промени в отбора ще им се даде шанс. Когато имаш скъпоплатени чужденци, не можеш да си позволиш да ги държиш резерви, защото трябва да се уважават инвестициите на ръководството. Мисля, че сега Лукойл ще бъде много по-силен. Естествено, и ние ще търсим своите шансове. Няма да излезем като обречени, но реалностите са такива, че шансовете ни са минимални.”
 
Защо се води тази политика при "студентите" - да изкарват всяка година нов отбор?
„Лукойл направи революция в българския баскетбол през последните 6-7 години. Това се прави в интерес по-доброто класиране. Отборът 6 сезона представя България в Европа и това е красноречиво. Аз може би съм единственият треньор, останал в Лукойл за повече от една година. Смятам, че това текучество на играчи има и добри и лоши страни, но можеш ли да задържиш в България един класен чужденец. Давам ви пример с Уили Дийн. Сега нивото им ще падне малко, но пък ще дадат шанс на играчи като Чавдар Костов и Веско Веселинов да се докажат.”
 
Кога ще има поне два или три отбора, които да имат тези финансови възможности в България?
„Във всеки спорт финансирането е най-сложната част. Лукойл е без конкуренция в тази сфера. Вижте нигериеца Аделеке например. Най-добър борец е в България и в Еврокъп, но заплатата му се равнява на всички в Левски. Трудно друг отбор скоро ще настигне Лукойл.”
 
Вие сте част от екипа на Пини Гершон. Той ли е основната причина да се класираме на европейско първенство?
„Играчите дадоха всичко от себе си и това е основното. Естествено, че
Пини има най-голяма заслуга. Момчетата обаче също се стараха много. Треньори и играчи направиха страхотен колектив.”
 
Какви са ни шансовете там?
„Най-нормалното нещо е да се върнем от Полша с три загуби. За разлика от домакините обаче ние не сме под натиск задължително да прескочим групата. Тази необремененост може само да ни е от полза. Във всяка букмейкърска къща сме с най-висок коефициент да станем европейски шампиони. Трябва да сме доволни от ролята на аутсайдери. Лично аз смятам, че имаме потенциал да бием домакините. В квалификациите никой не вярваше, че ще успеем при конкуренцията на Сърбия и Италия, но въпреки това се класирахме. На европейското в Белград изиграхме много прилични мачове. И само късметът ни изхвърли от турнира. Сега може щастието да ни се усмихне. Спортът е интересен именно заради изненадите.”
 
Споделяте ли всеобщото мнение е, че подобно на баскетбола и футбола има нужда от чужденец за треньор, за да успеем да се класираме на голямо първенство?
„Не одобрявам оценките, които получи Пламен за работата си като национален селекционер. За един човек не е минус, че е кротък и спокоен. Всичко тръгва от клубните отбори, които се управляват лошо. Едно време стигаше Левски и ЦСКА да са на ниво, но в момента двуполюсният модел не може да ни донесе успех. В България винаги е имало добри играчи. Затова все още вярвам, че имаме шансове да се класираме на световното. Не сме изиграли нито един мач с Ейре, които ще ни бъдат основните съперници за второто място. Реалист съм и не мисля, че ще можем да се преборим с отбор като Италия за първото. Треньор на отбора трябва да е авторитетен специалист. Човек, който е познат на футболната общественост. Достатъчно е да се върне добрата атмосфера в отбора. Независимо дали е българин или чужденец. И трябва да му се даде шанс от тези, които управляват отбора. На Пини Гершон авторитетът му беше най-големият коз пред играчите, затова успя.”
 
Известен сте с импулсивния си характер. Съжалявате ли за нещо необмислено?
„Може би кандидатурата ми за кмет беше доста необмислена. Под влиянието на силна емоция. След като осинових сина си, бях обвинен от една медия, че си правя реклама. Това ме мотивира страшно много, но сгреших.”
 
Какво щяхте да промените, ако ви бяха избрали за кмет?
„В София трудно можеш да промениш нещо. Ако хората не си помогнат сами, как един човек може ги накара да си променят мисленето и възпитанието. Не е коректно да се обвиняват политиците, защото си ги избираме ние. Българинът е такъв характер, който много критикува, но не приема критика.”
 
Това означава, че не бихте се кандидатирали пак, така ли?
„На този етап това граничи с фантастиката. Все пак смятам, че имах полза от тази предизборна кампания, която за мен беше направена добре. Явно за да успееш, трябва да се научиш да лъжеш. За 40 дни не се промених изобщо.”
 
Наближават празници, къде ще посрещнете Нова година и какво си пожелавате?
„Ще празнувам със семейството си. Пожелавам здраве на себе си, на близките и на целия български народ. В професионален план искам Левски да постигне успехите, които заслужава. Смятам, че направихме добър колектив. Това е най-обичаният отбор в България и тези, които го подкрепят, заслужават той да бъде на върха.”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи