Самозабравил се президент на баскетболен клуб плаши със смърт


Самозабравил се президент на баскетболен клуб плаши със смърт
Въпросният президент
27-12-2008 08:16 | Валентин Ангелов

Президентът на женския баскетболен клуб Дунав Николай Падалски прекрачи всякакви норми на човешко поведение и пристъпи към своеволни и непозволени действия, нарушаващи морала на съвременното общество. Въпросното лице се опита да попречи с всякакви възможни средства на един журналист да си свърши работата в зала "Дунав" за отразяване на първата тренировка на националния женски отбор на България преди квалификациите за Евробаскет 2009 в началото на януари. С блъскане, дърпане, грубости и обиди пред свидетели Падалски спира наш журналист на вратата в зала "Дунав", при негов опит да се завърне в нея да догледа тренировката и да говори със селекционера Боруков. Когато човекът все пак успява да се изплъзне от лапите на баскетболния "деятел", следват нови обиди и нещо повече - заплахи. Те обаче не изненадват никого, тъй като са често срещано явление през последните два месеца - "Ти си мъртвец", "Ще те смажа", "Няма да излезеш жив оттук”, "Ще те чакам отвън в тъмното"... Докато репортерът разговаря с Боруков в залата, отвън във фоайето e повредена лична собственост на нарочения от Падалски "враг номер едно"... Интересно кой може да извърши този вандалски акт, със сигурност не е лелката на кафето в залата. 
 
На същия журналист най-безочливо му бе потърсена сметка от Падалски за негова статия (или по-скоро заглавието на тази статия), която явно не се е харесала на въпросния господин. А той явно си мисли, че всички трябва да пишат само каквото и както на него му се харесва... Имаше и версия, че прекалено подробните репортажи били "скаутинг" за съперниците на отбора на Дунав. Поради тези поводи и причини журналистът получи "забрана" за влизане в зала "Дунав" по време на мачовете на отбора. Нещо, което никъде по света не се случва, единствено в Русе, и то по време на мачовете на Дунав Еконт. Обиден (но все още не сплашен) от поведението на Падалски, журналистът просто не посещава повече срещите на Дунав Еконт, въпреки че си остава с много добри чувства към състезателките от отбора и хората от неговия щаб. Най-смешното е, че той бе абсурдно обвинен, че е продължил да пише статии и коментари за отбора и неговото ръководство, но под чуждо име. А това разбира се при нас не може да се случи, тъй като тук всеки стои зад името и думите си. Но именно това подозрение стана повод за последвалите обиди и смъртни заплахи, много от които пред свидетели. 
 
Снощи обаче чашата преля и Падалски премина всякакви нормални граници на етично поведение. Въпреки, че не става въпрос за Дунав Еконт, а за националния женски отбор на България, Падалски застава умишлено на вратата и търси скандал с журналиста по време на тренировката на националките. 
 
В началото на месеца Българската Федерация по Баскетбол прие Кодекс за етично поведение от баскетболните хора у нас. Понятието "баскетболен човек" не важи особено за Падалски, тъй като познанията му по тази игра са само повърхностни. Но все пак той е пряко свързан с конкретен отбор и може да бъде наказван по няколко члена от този кодекс заради скандалното си и ненормално поведение през последните два месеца. Етичният кодекс на БФБ, влязъл в сила на 8-и декември 2008 г., има за цел да осигури на всеки, свързан с баскетбола, работата в приятна и сигурна среда и защита от малтретиране. В един от членовете се казва, че всички лица, свързани със спорта баскетбол, под управлението и организацията на Българска федерация баскетбол на всички нива, включително ...служители и ръководители на клубове... "нямат право да използват мръсен, просташки, сексистки или расистки език." 
 
За този случай бяха информирани президентът на Българската Федерация по Баскетбол Михаил Михов и изпълнителния директор Иван Ценов. Те обещаха, че ще вземат нужните мерки това да не се повтаря. За да има смисъл от този Кодекс за етично поведение, грубо нарушен от този самозабравил се президент, е нужно прилагането му още сега. Докога в българския баскетбол ще се търпят такива изцепки? Един журналист бе заплашен със смърт, не бе допуснат с физическа саморазправа в залата и умишлено му бе повредено превозното средството, с което се придвижва. Какво повече трябва да се случи, за да се вземат някакви мерки и този човек да бъде наказан? А най-малкото, което трябва да направи този президент, е да остави хората да си вършат работата - никой не се е юрнал да отразява неговите мачове. Поне вече не. 
 
Как този отбор от Русе ще стане европейски? С такова отношение и такъв ръководител няма как да се получи. Дори у нас няма място, да не говорим за нещо повече в Европа! Въпросният "баскетболен президент" трябва да се срамува от действията си, но това чувство явно му е непознато.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи