На „четвърт” обороти, Динамо Москва бие с 24 точки в София


На „четвърт” обороти, Динамо Москва бие с 24 точки в София
Стойков атакува през Явтокас (сн.sport1.bg)
13-01-2009 20:18

Лукойл Академик завърши участието си в турнира на Еврокъп след загуба с 24 точки от гостуващия руски гранд Динамо Москва. Руснаците пристигнаха със закъснение през нощта, използваха първата четвърт за да се събудят, играха на „четвърт” обороти през останалата част от мача и пак биха с разлика – 86-62. Ето такава бе разликата между Динамо и Лукойл днес в зала „Универсиада”.  Но това не бива да учудва, все пак бюджетите на двата отбора са в пъти в полза на руснаците и ако искаха да ни бият с 50, нямаше да им бъде трудно да го сторят. Просто Лукойл Академик не приличаше на себе си днес и изигра най-слабия си мач в турнира през този сезон. Дори и на Дейвид Блат му стана неудобно и извади най-добрия играч от състава на гостите Джанеро Парго, който бе влязъл в серия и нямаше спиране.
 
Вярно е, че групата бе тежка, но и преди „студентите” са играли срещу силни тимове и са излизали от положение.  Сега дори и залата бе повече от половината празна, а и в интерес на истината сякаш Лукойл Академик бяха вдигнали бяло знаме предварително. Ако някой ще запомни с нещо този мач от лагера на българския шампион, то това със сигурност ще бъдат само трите „чадъра” на дебютиралия център Николай Върбанов. Без коментар това участие в турнира на Еврокъп и преди на УЛЕБ Къп от страна на българския шампион бе най-слабото и безславно.
 
През първото полувреме Динамо Москва доминираше под коша, докато през второто остави Парго да се настреля, а също и Сергей Моня да се разиграе. Самочувствието на Лукойл Академик тотално се срина в последните 5 минути от срещата и разликата набъбна на крайните 24 плюс в полза на един от фаворитите за спечелване на трофея този сезон.
 
“Студентите” започнаха със самочувствие и през първата четвърт имаха предимство срещу далеч по-именития си съперник. Баскетболистите на българския шампион направиха някои детински грешки, които не им позволиха да дръпнат с повече от тези 3 точки, с които те завършиха напред след първите 10 минути игра – 21-18. Първи минути за Лукойл Академик изигра национала Николай Върбанов, който премина от Левски в лагера на шампиона преди две седмици. Той, заедно с високите си съотборници Тенчо Банев и Владимир Мийович стояха прилично срещу известните имена на Динамо Москва и съвсем заслужено българите имаха предимство след първата десетка.
 
Във втората част обаче класата на гостите си каза думата и след добри изяви в защита и особено в нападение, без да се напраягат възпитаниците на старши треньорът на гостите Дейвид Блат доминираха в зала „Универсиада”. Те спечелиха частта с 22-11 и на почивката се оттеглиха с 8 точки аванс – 40-32. Двамата треньори завъртяха по-голяма част от съставите си, но се видя ясно, че този на гостите е с по-добри резерви. Ще се запомнят с двете си взаимодействия между Джанеро Парго и Робертас Явтокас, завършили с гръмотевични забивки на последния. Ники Върбанов обаче не им остана длъжен и той от своя страна удари зверски „чадър” при една от контраатаките на Динамо Москва. И двата отбора обаче играха повече в приспивно темпо, очертало се след като развръзката в групата бе ясна още преди старта на днешния двубой.
 
През второто полувреме Динамо промени изцяло тактиката и остави Парго да си заслужи парите, които получава, а те не са никак малко. Преди него Моня влезе в серия и благодарение най-вече на него разликата бе поддържана двуцифрена в полза на гостите. Парго после пое щафетата и не я пусна до края. Той на практика сам държеше конците на своя отбор в нападение, а отсреща Лукойл Академик имаше много слаб ден в стрелбата. Отбор, познат с добър процент от тройката и доста баскетболисти, които могат да вкарват от тези позиции не успя в повечето си опити и това на практика предреши изхода от двубоя. Той и без това бе решен, но поне можеше Лукойл Академик да загуби с по-прилична разлика в края. Вместо това, те получиха нови кошове в заключителните минути и съвсем се предадоха в края. Единственото удовлетворени за зрителите ще останат новите два „чадъра” на Върбанов, добавил още и 8 точки в актива си.
 
Единственият баскетболист от Лукойл Академик, завършил с двуцифрен актив бе Ристе Стефанов – 11 точки, а Тони Ейкинс добави 9.
 
За гостите Парго завърши с 24 точки, от които 6 тройки. Сергей Моня добави 12, а друг Сергей - Биков остана с 10. Други две звезди на руския тим – Травис Хансен, Явтокас и Бощян Нахбар вкараха скромните за техните възможности по 8 точки.  

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – ДИНАМО МОСКВА
 

КРАЙНИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА В НА ЕВРОКЪП
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи