Българи в чужбина


Българи в чужбина
Мария Цанкова
18-01-2009 19:35

Калоян Иванов и неговият Виве Менорка се изправиха срещу един от най – силните отбори в мъжката елитна дивизия на Испания – ТАУ Керамика. Националът ни игра 24 минути, през които отбеляза 5 точки и овладя пет борби, но за нещастие отборът му загуби от гранда с 78-66. В момента Виве заема 13-тото място във временното класиране с 5 победи и 12 поражения, докато ТАУ еднолично оглавява листата с 16 победи и само една загуба.

В най-елитната женска испанска дивизия – Лига Феминина Евелина Гунева и нейният Кади бяха разгромени от Рос Касарес с 107-71. въпреки това българката игра 29 минути и успя да вкара 10 точки, да подаде 4 асистенции и да овладее 2 борби. Кади дели 11-тото място във временното класиране с Естудиантес. И двата отбора имат по 4 победи и 11 загуби.

В същата дивизия друга българка – Веселка Тодорова игра 11 минути и записа 2 точки за победата на нейния отбор – Ондарибия срещу Естудиантес с 58-67. От трите българки, подвизаващи се в елита на Испания, Тодорова е най-високо в класирането с 6 победи и 9 загуби за отбора й до момента, което му отрежда осмото място.
 
Третата българка в Лига ФемининаЖаклин Златанова и нейният Екстругаса загубиха само с една точка Селта Индепо – 61-60. Българката беше сред основните играчи на отбора си с престоя си от 23 минути и отбелязаните от нея 13 точки и 3 борби. Тази загуба усложни още повече положението в отбора, който вече твърдо е на последната 14-та позиция с 14 загуби и само 2 победи.

В следващата по сила дивизия в женското испанско първенство – Лига Феминина 2 Радотина Димитрова и отборът й – Бургос също записаха загуба. Името на екзекутора е Пио(втори в класирането), а резултатът – 78-76. Българката игра 33 минути и вкара 8 точки, към които прибави 3 борби. В момента Бургос дели четвъртото място с още два отбора, всеки от които с актив от 11 победи и 4 загуби.
 
Друг мач от същата дивизия изправи една срещу друга две българки – Мария Цанкова, играеща за Ирландесас, и Теодора Ангелова от Ибаизабал. Шансът бе на страната на Цанкова и съотборничките й, които победиха само с точка разлика – 54-53. Мария игра 24 минути и допринесе с 9 точки и 3 борби. „Съперничката” й игра 25 минути и отбеляза 8 точки срещу името си. За момента Ирландесас е на девето място с 6 победи и 8 загуби, а Ибаизабал е в дъното на класирането с 3 успеха и 11 поражения.
 
Във втора италианска южна дивизия Роксана Йорданова и нейният Калик Алгеро записаха победа срещу Термо Кариспе с 79-71. Българката игра 20 минути, а интересните цифри от статистиката й са: 6 точки, 4 борби и 2 асистенции. Отборът е на 12-то място с 4 победи и 11 загуби до момента.
 
В същата дивизия мач изигра и Димана Макариева. Нейният Ромасистеми Помеция се наложи над Чиети с 67-45 българката имаше голям принос за победата на отбора си. Тя вкара 8 точки и овладя 13 отскочили топки за 32 минути на паркета. Отборът й се намира на престижното второ място с 11 победи и 4 загуби до момента.  
 
Националът Филип Виденов с Гранада постигна победа срещу Бруеса с 87-80 в мач, изигран тази вечер. Българинът се представи много добре с оглед едва 11-минутното му участие в мача. Той вкара 11 точки, подаде 2 асистенции и овладя борба. Гранада заема десетото място в ACB със седем победи и девет загуби.  
 
Друг наш национал – близнакът Деян Иванов пожъна пореден успех в Адриатическата лига със своя КК Задар. Победата този път беше срещу сръбския гранд и лидер в лигата - Партизан, а резултатът – 74-65. Дидо игра точно половин мач и за това време отбеляза 11 точки, хвана 3 борби и открадна две топки, за да помогне за крайния изход. Най-добър за Задар бе Томислав Ружич с 18 точки и 7 борби. В момента отборът заема четвъртото място в класирането с 12 победи и 5 загуби, а челната тройка е съставена от три сръбски отбора - Партизан, Цървена звезда и Хемофарм.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи