Красива победа на Рилски спортист в Балканската лига


Красива победа на Рилски спортист в Балканската лига
Травис Питърсън
20-01-2009 20:00

Рилски спортист продължава да бъде най-добре представящият се български тим в Еврохолд Балканска лига, след като тази вечер само с едно полувреме игра "отнесе" Динамо Букурещ с 91-75 и с актив 5-1 е с най-големи шансове за първото място в Група B от редовния сезон в турнира. Голямата разлика в полза на "Рилецо" в този мач бе натрупана с атрактивна, бърза и комбинативна игра още до средата на втората четвърт и беше най-добрият реванш за единствената загуба на тима в Балканската лига, с изненадващото 88-79 в Букурещ през октомври м.г.
 
Отборът на Рилски спортист "подхвана" съперника си още от началото и след точно 2 минути игра тройка на Иван Лилов направи резулатата 7-0. Треньорът на гостите Валентин Погонару бе принуден да вземе прекъсване още в 4-ата минута на мача при 9-2. То обаче не промени нищо, защото домакините продължаваха да играят с лекота в нападение, а защитата им създаваше сериозни главоболия на румънския тим. Така разликата стана и двуцифрена при 16-6. В края на чевъртината, след няколко разменени коша между двата тима, Травис Питърсън наниза тройка за 23-12, а кош на Лилов 2 секунди преди края на частта оформи резултата от нея на 25-12.
 
Почивката между първите две четвърти не прекъсна "нишката" на вдъхновението на баскетболистите на Рилски спортист, които още на този ранен етап вече започнаха да играят и за публиката. Втората част започна със забивка на Питърсън, а влезлият още през първата Драгослав Папич започна да вкарва откъдето си поиска, потвърждавайки добрата си форма напоследък. Така още в 13-ата минута на мача разликата стана 20 точки (36-16). Малко по-късно тя стигна и до 28 при 44-16, когато Питърсън в две поредни атаки вкара кош с фаул, втория път - след пас зад гърба на Бранко Миркович. Този своеобразен "шоутайм" на домакините накара отбора на Динамо да се посъбуди и да се опита да избегне още по-голямо унижение. Българският тим от своя страна се поотпусна и позволи разликата да бъде намалена. В следващите 2 минути 3 тройки на гостите и още 4 техни точки срещу общо само 4 на (Рилски спортист) свалиха разликата отново под 20 точки - 48-29. Все пак "Рилецо" продължаваше да търси атракцията за своите фенове в "Арена Самоков" - 1'40'' преди почивката нов пас зад гърба на Миркович доведе до кош на Левен Белберов, който се оказа и последният за това първо полувреме - 53-35.
 
За 20 минути игра Травис Питърсън вече имаше 13 точки и 6 борби, Драгослав Папич - 11 точки, а Иван Лилов - 10. Гардовете на Динамо Крис Рийвс и Михаил Паул на този етап имаха в актива си по 9 точки, но всички останали в румънския тим се губеха по игрището.
 
Второто полувреме беше доста по-безинтересно. Баскетболистите на Рилски спортист играеха само колкото беше нужна да задържат преднината си около 20 точки, а тези на Динамо Букурещ явно се бяха примирили със загубата. През цялата трета четвърт разликата се движеше около тези 20 точки и тази част от мача ще се запомни само с няколко нови успешни стрелби от тройката на високите играчи на "Рилецо" Питърсън и Папич, както и една забивка на Лилов. Последната четвърт започна при 73-54 и нея двата отбора съвсем зарязаха играта в защита. Това позволи на Питърсън още по-лесно да трупа точки в актива си, а успя да вкара и 3-ата и 4-ата си тройка в мача. От състава на гостите пък най-сериозната заплаха за коша на Рилски спортист бе динамичният американски гард Крис Рийвс, но заплаха за някакъв обрат в двубоя нямаше и не можеше да има. Накрая завърналият се в игра талантлив младок Станислав Ваклинов (за пореден път този сезон той бе започнал в стартовите пет) взриви феновете в залата с умопомрачителна забивка след 7-ата асистенция на Миркович. 8-ият завършващ пас на сърбина пък бе за кош на друг юноша на Рилски спортист - Красимир Георгиев, който оформи крайното 91-75.
 
Травис Питърсън продължава да впечатлява с изявите с екипа на "Рилецо" - този път 31 точки, с успеваемост на стрелбата общо 12/16, включително уникалното за играч на неговия пост 4/4 от тройката. Младият американец грабна и 11 борби за "дежурния" си дабъл дабъл. "Златната резерва" Драгослав Папич наниза 18 точки, и овладя 8 борби. Към 8-те си чудесни асистенции Бранко Миркович добави и 11 точки, а четвъртият играч на домакините с двуцифрен точков актив е Иван Лилов, който през второто полувреме "поразвали мерника" и остана с 12 точки. Сашо Груев се включи от пейката със 7 асистенции, преди да напусне за 5 фаула.
 
За гостите от Букурещ Крис Рийвс завърши с 28 точки, Михаил Паул - с 18, а останалите така и не бяха запомнени с нищо. Единственото изключение е може би Стоядин Маркович, който се възползва от отпускането на съперниковите играчи през второто полувреме и се доближи до дабъл дабъл с 9 точки и 9 овладени топки.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РИЛСКИ СПОРТИСТ - ДИНАМО БУКУРЕЩ
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ДВЕТЕ ГРУПИ В ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОХОЛД БАЛКАНСКА ЛИГА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи