Финална осмица за Купата при мъжете


Финална осмица за Купата при мъжете
21-01-2009 17:25

Турнирът за Купа „България Леденика” при мъжете за пръв път ще има формат с финална осмица, вместо както беше досега – Финална Четворка. Това реши Управителният съвет (УС) на БФБаскетбол на свое редовно заседание по желание на 12 от 13-те тима, подали заявки за участие. 
 

Според новата наредба за надпреварата в Първи кръг ще се играят осминафинални срещи на елиминиране по точкова разлика. Ще участват до 16 отбора, подредени по реда на временното класиране след изиграните срещи от втори етап – разменено гостуване на НБЛ и от първи етап – разменено гостуване в А група. След жребий отборите играят по системата на елиминиране в два кръга на разменено гостуване на 6-и и 8-и февруари 2009 г. Срещите са с общо точкуване на резултата, като е възможо първата или втората от тях да завърши наравно. Ако в края на втората среща общия резултат от двете е равен – играят се едно или повече продължения до излъчване на краен победител. Домакин на втората е отборът, по-напред в  класирането след втори етап – разменено гостуване на НБЛ и от първи етап – разменено гостуване на А група. В случай, че отбор/и от втората група на схемата (9 – 16), не се включат за участие – отборите по реда на местата от 1–8 не участват в първия кръг. 
 

Жребият за турнира ще бъде изтеглен на 26 януари и ще е дирижиран според класирането на отборите след изиграването на Втори етап – разменено гостуване на НБЛ и Първи етап – разменено гостуване на А група. Тъй като заявки са подали 13 тима – първите 3 отбора почиват, а другите играят разделени на две групи по реда на класирането си след жребий. 
 

Четвъртфиналните двойки се формират след жребий, като отборите от първа четворка играят срещу отборите от втора четворка - победител от втора четворка заема мястото на отбора от първата четворка. Срещите са на 12.03.2009. Полуфиналите ще се играят ден по-късно, а носителят на купа „България Леденика” ще бъде определен на 15 март.
 

До 18 март пък трябва да се подават заявки за домакинство на женското идание на турнира, а до 20 февруари – за мъжете. Домакин на финалния турнир на Купа „България Леденика” може да бъде един от участващите отбори. Домакинството ще бъде определяно чрез жребий, но ще се имат предвид и условията за организирането, като то може да бъде определено и от Президента на БФБаскетбол, в случай че изборът води до финансова или рекламна полза за федерацията.
 
Организаторът на финалния турнир поема следните организационни разходи - съдийски и секретарски разноски на полуфиналната и финалната фаза; разноски за охрана, лекар, статистика, видеозаснемане  на полуфиналната и финалната фаза; наем зала и обслужващ персонал  на полуфиналната и финалната фаза. Финалният турнир за Купа “България - Леденика” трябва да се проведе в спортна зала с капацитет минимум 1000 зрители за финалния турнир за мъже.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи