БФБ иска Националната лига в УЛЕБ


БФБ иска Националната лига в УЛЕБ
21-01-2009 23:48

Ръководството на БФБ възложи на комисаря на Националната баскетболна лига Стефан Станев да започне процедура по вклчването на Националната Баскетболна Лига в УЛЕБ (Union of European leagues of Basketball).
 

До момента 16 лиги са членки на УЛЕБ – Литва, Гърция, Швейцария, Англия, Франция, Португалия, Германия, Чехия, Австрия, Испания, Белгия, Полша, Италия, Холандия, Израел и Адриатическата лига.
 

УЛЕБ е основана на 25-и юни 1991 година в Рим, а първите три лиги тогава са били тези на Италия, Испания и Франция. През 1996 година се присъединяват Гърция и Португалия. През октомври 2001 Германия, Холадния и Полша, а през февруари 2002 Адриатическата лига. Следват Австрия през октомври 2002, Литва през юни 2003, Чехия през януари 2004 и Израел през юли 2005.
 

От септември 1991 до март 1998 година УЛЕБ бе ръководена от Джанлуиджи Порели, а от 18 март 1998 година на асемблеята в Париж за президент бива избран Едуардо Портела. Той ръководи организацията до ден днешен.
 

Под ръководството на УЛЕБ са и двете най-силни баскетболни първенства на клубно ниво в Европа – Евролигата и Еврокъп (бившия УЛЕБ Къп).
 

Националната Баскетболна Лига у нас е в първата си година от своето съществуване и амбициите да стане равноправен член на УЛЕБ могат само да бъдат поощрявани. Лукойл Академик участва във втория по сила турнир от 2003 насам, но засега все още български тим не е взимал участие в Евролигата. Това на този етап няма как да се случи, тъй като по избраната схема почти всички участници в този турнир са с предварително сключени договори и отговарят на високи изисквания по отношение на организация. За съжаление у нас все още няма такъв клуб, който да привлече вниманието на босовете на Евролигата с някакви баскетболни успехи, а още повече пък да покрие целия набор от условия за участие.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи