Лукойл Академик се поправи с успех във Варна


Лукойл Академик се поправи с успех във Варна
Тодор Стойков неудържим срещу родния си тим
23-01-2009 20:21

След като по-рано през седмицата се провали в Плевен, днес отборът на Лукойл Академик бе решен да се реабилитира с победа във Варна над друг амбициозен съперник - този на Евроинс Черно море - и наистина я постигна, с 80-93. В зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта се получи приятен за гледане, добър за българските стандарти мач, в който "студентите" не допуснаха втора поредна изненада в Националната баскетболна лига. Те "спасиха кожите" отчасти заради по-неточната стрелба на варненци от тази на плевенския тим в предния мач, отчасти заради далеч по-добрия ден, който имаше техния "барометър" Тодор Стойков, а и като цяло по-концентрираната им игра. Казваме "спасиха кожите", защото не се знае до какви катаклизми можеше да се стигне в софийския клуб, ако бе допусната втора поредна загуба и трета за сезона, след онази серия от 2 години без поражение...
 
Варненци пък, бидейки самите те в слаба серия, пропуснаха шанса да излязат от нея "с гръм и трясък", побеждавайки не кой да е, а шампионите. Едва ли имаше по-удобен момент за Черно море да пробва да вземе скалпа на Лукойл от този, в който Любо Минчев играе с ротация от само 8 човека, заради контузиите на Чавдар Костов и Димитър Ангелов и фактът, че Николай Върбанов все още няма право да играе в НБЛ. Видя се обаче, че въпреки добрата организация и нелоша селекция, на "моряците" все още нещо не им достига и едва ли цялата вина за това е в младия наставник Даниел Димитров, чиято смяна се спряга от известно време.
 
Гостите започнаха мача мобилизирано и бързо натрупаха преднина от 7-8 точки. После, от 5-12 Тодор Стойков вкара 11 точки (3 тройки) в 4 поредни атаки на Лукойл Академик. През това време домакините играеха нервно в нападение, прибързваха със стрелбите и вкараха само един кош между тези на Стойков, с което резултатът стана 7-23 при оставащи 3 минути до края на четвъртината. После и Ристе Стефанов се разписа отдалеч за 9-26, но и домакините се "освестиха" и пооправиха мерника - Александър Янев и Желко Бойович вкараха тройки в последните две минути на частта, която завърши при 17-30.
 
Лукойл започна втората десетка също толкова добре, колкото и предишната, и отблеяза първите 8 точки в нея, докарвайки разликата до над 20 точки. След като и резервите на гостите Лимайър Голдуайър и Христо Николов записаха по една тройка в актива си, резултатът стана 24-47 в средата на четвъртината. След това обаче отборът на Черно море се активизира в защита, опита и зонова такава и гостите започнаха да грешат - в продължение на 3 минути те не вкараха нито веднъж и инкасираха 10 поредни точки за 34-47. В последните две минути на полувремето, с няколко точно изпълнени наказателни удара и нова тройка на Янев, моряците успяха дори да намалят разликата до само 10 точки. После те я задържаха благодарение на точно попадение на Кори Макинтош при отчаяна стрелба през човек със сирената за край на атаката. Така двата тима се оттеглиха на почивка при 43-53.
 
Тодор Стойков беше с невероятни показатели на полувремето - 23 точки с перфектна стрелба - 3/3 за две точки, 4/4 от тройката и 5/5 от наказателната линия. Той продължи да бъде безгрешен и в третата четвърт, а вече стреляше и малко по-рядко, предпочитайки да подава. Друг основен играч в състава на Лукойл Тенчо Банев обаче увисна с 4 лични нарушения още преди средата на третата четвърт и бе заменен от Мийович, който до този момент не бе толкова убедителен. Въпреки всичко, студентите издържаха на натиска на домакините през по-голямата част от тази трета четвърт и не позволиха разликата да падне за дълго под 10 точки. След края й Стойков вече бе с 29 точки, все още 100-процентов, а отборът му вече водеше с разлика от 15 точки (55-70) натрупана отново със силни последни 2 минути на частта.
 
За малко над 2 минути игра в последната Лукойл отново поведе с 20 точки при 59-79, после Черно море намали отново до 15 (66-81), но тройки на Николов и Ейкинс направиха нещата пределно ясни в средата на тази четвърта част - 66-87. После мачът само се доигра, като и двата отбора вече не полагаха толкова усилия в защита.
 
Едва 2'24'' преди края Тошко Стойков направи първия си (и последен) пропуск при стрелба в този мач - това стана от зоната за три точки в общо 22-рия му опит от всякакви позиции в двубоя! Крайната му статистика няма нужда от коментар - 29 точки, 5/5 за две точки, 4/5 за три и 7/7 от фаула. "Между другото" той успя и запише и 6 борби, 2 асистенции и 1 блок. Всичките три резерви на Лукойл (ако не броим игралият само 23 секунди младок Калин Христов) постигнаха двуцифрен точков актив - Христо Николов с 14 (вкл. 4 тройки), Лимайър Голдуайър с 13 (2 тройки) и Владимир Мийович с 10.
 
За Евроинс Черно море най-резултатен бе Кори Макинтош, който бе неубедителен в стрелбата от игра, но си изработи доста фаулове и бе перфектен от наказателната линия - 10/10 за общ актив от 16 точки. Той подаде и 7 асистенции и овладя 6 борби. Александър Янев завърши с 15 точки (3 тройки), а Атила дош Сантош - с 12.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЕВРОИНС ЧЕРНО МОРЕ - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ
 
КЛАСИРАНЕ ПО ПОСЕЩАЕМОСТ В НБЛ (МЪЖЕ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи