Уили Дийн: Тук съм, но не знам докога


Уили Дийн: Тук съм, но не знам докога
Уили Дийн (сн. Меридиан Мач)
29-01-2009 11:05 | Меридиан Мач

Лукойл Академик предприе през миналата седмица най-силния си ход от началото на сезона. Ръководството на шампионите успя да убеди звездата от непобедения си състав през 2008-а Уили Дийн да се завърне при тях. Американецът бе част от тима на Жалгирис, но литовският гранд изпитва огромни финансови затруднения и бе принуден да се раздели с чужденците си. Така 28-годишният плеймейкър пристигна във вторник вечерта на летище София. Ето какво сподели Дийн пред „Меридиан Мач“ минути, след като кацна на родна земя.
 
Уили, добре дошъл. Как се чувстваш отново в България?
"Малко съм уморен от полета. Беше дълго пътуване. Като изключим това, съм много доволен, че се връщам отново в България. Развълнуван съм, че пак ще имам възможност да играя в Лукойл Академик."
 
Защо в действителност се върна тук? Беше в Жалгирис, после в Маруси...
"В действителност аз изобщо не съм ходил в Маруси. Това бяха само слухове, тъй като имаше такъв вариант пред мен, но не съм играл там. Що се отнася до Жалгирис, напуснах отбора, защото там имаше сериозни финансови проблеми. Ако погледнете състава им, ще видите, че всички чужденци си тръгнаха, защото спряха да се изплащат заплати. Останаха само с местни момчета и това понижи нивото на тима. Маркъс Браун си тръгна, Лорън Уудс също си замина, както и Ратко Варда. Така че  просто нямаше как да остана и да чакам да се разрешат всички тези финансови проблеми, които не са лесни за решаване в тази ситуация."
 
От теб се очаква да разрешиш проблемите с плеймейкърския пост, където се смениха доста имена!?
"Аз съм тук, за да играя и да показвам най-доброто, на което съм способен. Както и преди съм казвал, искам да се развивам с всеки мач и за това винаги гледам да давам най-доброто от себе си. Ще се опитам да помогна на тима отново да триумфира в първенството и купата."
 
Какви са твоите виждания за предстоящите няколко месеца тук?
"Не знам. Развълнуван съм, че отново ще стартирам нормален тренировъчен процес. Нямам търпение да започна тренировките и да се видя и запозная с някои от новите момчета в отбора. С удоволствие ще започна отново да работя. Разбира се, ще знам повече за състоянието на тима едва като минат няколко срещи, защото сега е още рано да коментирам."
 
Големият въпрос тук е дали ще останеш и за следващия сезон?
"Не знам. Това е нещо, което трябва да се обсъди. Сашо (б.а. - Везенков) ми каза, че иска да остана и за следващия сезон, за мачовете в УЛЕБ (Еврокъп). Аз му казах, че ще обсъдим това, като пристигна, защото не е за по телефона. Ще коментираме ситуацията сега или след края на сезона в България."
 
Какво е твоето желание? Искаш ли да останеш или отново ще опиташ в по-силно първенство?
"Не знам. Както вече казах, това е нещо, което трябва да се обмисли и прецени. За такова решение е нужно малко време. Със сигурност ще ви кажа едно. Няма да изпадна в ситуация като миналия сезон, така както бях в началото на лятото. Тогава си мислех само дали ще играя в Евролигата, или не. Тази ситуация не ми хареса изобщо и не искам отново да става така."
 
Сега обаче ще играеш само в България, а преди това си бил в Евролигата. Нивото все пак е доста по-ниско тук у нас...
"За мен това не е проблем. Все пак аз бях тук и през миналия сезон и съм запознат със ситуацията в първенството и с нивото, на което се намира. Може да се каже, че съм свикнал. Освен това разбрах, че Лукойл е допуснал две загуби, докато през миналия сезон ние завършихме без нито едно поражение. Това ме навежда на мисълта, че първенството ви все пак не е чак толкова слабо, дори напротив. Смятам, че конкуренцията се е засилила и ще бъде по-интересно от миналата година. Какво стана между другото с Балкан? Имат ли все още отбор?"
 
Те играят вече във втора дивизия поради финансови проблеми.
"Ясно. Защото не ги видях, когато разглеждах ситуацията в първенството. За съжаление така е в целия свят. Финансовата криза се отразява на всички, не само на Жалгирис и Балкан."


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи