Много драма, емоции и тежка контузия днес в срещите от Младежката лига


Много драма, емоции и тежка контузия днес в срещите от Младежката лига
Александър Янев вкара 17 т. в драматичен мач
30-01-2009 21:34

Шампионът при юношите за миналия сезон Рилски спортист очаквано победи тима на Левски в мач от поредния турнир на Младежка лига за юноши, започнал днес в Ботевград. Успехът за символичните гости от Самоков бе с почти 20 точки разлика - 61-80, но в средата на второто полувреме съвсем не изглеждаше толкова сигурен, преди отборът от столицата да остане за последните 13 минути без най-добрия си реализатор в лигата Цветелин Иванов, претърпял тежка травма.
 
Рилски спортист започна вихрено и поведе с 0-7 до средата на първата четвърт, а от 3-9 със серия от 11 безответни точки направи резултата 3-20 след точно 7 минути игра. После два коша на Искрен Иванов и по един успешен наказателен удар на Иво Славчев и Цветелин Иванов направиха резултата малко по приемлив за Левски след първия 10-минутен период - 10-22.
 
"Съживяването" на юношите на Левски от края на първата четвърт продължи и в началото на втората. След тройка на Искрен Иванов изоставането на тима му бе вече само 7 точки - 15-22. Все пак Рилски спортист отново "натисна" и към средата на втората част разликата стана отново двуцифрена, а със серия 0-7 от 17-ата до 19-ата минута тя стигна и до 16 точки - 18-34. Любомир Киров, който беше с добри изяви за Рилецо през цялото първо полувреме, го завърши с тройка и два успешни наказателни удара. Така той оформи личен актив от 10 точки и резултат 20-39 в полза на своя тим на почивката.
 
Красимир Георгиев и Ивайло Вучков също изиграха силно първо полувреме, което завършиха с по 7 точки. За Левски никой не бе успял да вкара повече от 6 точки - именно толкова имаше Искрен Иванов, а Иво Славчев бе събрал 5 плюс 9 борби.
 
Отборът на Левски обаче не се предаваше и започна третата четвърт по същия начин, по който и втората - със серия 5-0, за да намали разликата до 14 точки. И отново, както в предишния случай, Рилски спортист бързо си върна инициативата и поведе вече с 20 точки при 25-45. След две минути равностойна игра Левски направи нова силна серия и намали пасива си до само 13 точки при оставащи 3 минути и половина до края на третата четвърт - 37-50. Точно в този момент на подем за "сините" юноши техният най-добър играч и топ реализатор Цветелин Иванов, на когото през първото полувреме не му вървеше, но сега тъкмо се бе разиграл, бе сполетян от нещастие. Той си счупи ръката, падайки след успешната забивка при контраатака за 37-ата точка на своя тим. Заради тежката контузия на младия талант на Левски мачът бе прекъснат за доста дълго, докато му бъде оказана спешна медицинска помощ. После двубоят все пак бе подновен, макар и вече с далеч по минорно настроение сред играчи и публика в зала "Балкан". Юношите на Левски успяха да бъдат равностойни на шампионите за тази възраст и до края на тази трета част, въпреки "подрязаните им криле" и шока от случилото се, което обаче явно бе повлияло и на игровия тонус на момчетата от Рилски спортист.
 
Четвъртината завърши при 46-59, а но в четвъртата Левски логично нямаше сили за обрат, докато Рилецо пък нямаше желание да трупа някаква твърде голяма разлика и да унижава изпадналия в неприятна ситуация съперник. Мачът просто бе доигран, за да завърши с разликата от 19 точки.
 
Четирима играчи завършиха с двуцифрен точков актив за победителите от Самоков - Ивайло Вучков, макар и влязъл като резерва, бе най-резултатен със 17, а Любомир Киров, Станислав Ваклинов и Красимир Георгиев вкараха съответно 17, 14 и 10. Киров добави и 7 овладени борби.
 
Иво Славчев записа дабъл дабъл от 19 точки и 12 борби за Левски, а Цветелин Иванов бе успял да вкара 13 точки (повечето в третата четвърт), преди злощастната си контузия.
 
С успеха си, седми за отбора в лигата, Рилски спортист се задържа на две победи разлика от основния си съперник Черно море E-on. Сините от София пък остават на пето място, вече с негативен баланс победи-загуби - 4-5.

Мачът Черно море E-on - Лукойл Академик се бе получил много по-интересен и оспорван и донесе много емоции на зрителите в зала "Балкан", преди вниманието да бъде изцяло изместено от неприятния инцидент в последната среща за деня. Сблъсъкът между "малките моряци" и "малките студенти" се превърна в бясна "размяна на удари" между двата съперника, като ту единият вземаше предимство, ту другият, и нищо не можеше да се предвиди до самия край. Водачеството в резултата се смени общо 19 пъти, а 9 пъти той бе изравняван. Дори и когато някой поведеше с по-голяма разлика (на моменти до към 10 точки), другият отбор веднага наваксваше и на свой ред повеждаше. Особено равностойни и напрегнати бяха третата и четвъртата част, за да бъде решен накрая мачът с разлика от само 1 точка - 64-63 в полза на вицешампиона от миналия сезон Черно море E-on. Така варненци остават без загуба в 9-те си мача от редовния сезон на Младежката лига, а Лукойл си остава на трето място с актив 5-4.
 
За победата на варненския отбор най-много вкара Александър Янев - 17 точки, оформяйки и дабъл дабъл с 11 борби. 4 играчи от юношеския тим на Лукойл завършиха с 13 или повече точки, но никой от тях не успя да задмине Янев в този двубой, изпълнен с пропуски и на двата отбора, особено от тройката.

В първия мач за деня, в битка между аутсайдерите в лигата, домакините от Балкан спечелиха убедитлено срещу обединения отбор Берое-Марица с 89-75. Така двата отбора са вече с по 1 победа и 8 загуби.
 
Програмата за утрешните двубои в Ботевград можете да разберете от съответния линк по-долу.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ  (19) – РИЛСКИ СПОРТИСТ (19)
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНО МОРЕ (19) – ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК (19) 
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН (19) – БЕРОЕ МАРИЦА (19)
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ЮНОШИ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи