Българи в чужбина


Българи в чужбина
Калоян Иванов с много силен мач в ACB
01-02-2009 18:19

Въпреки загубата на Вивеменорка в едно от най-силните първенства в Европа – испанската ACB, националът Калоян Иванов изигра невероятен мач. Българинът беше в игра 30 минути и наниза 20 точки в коша на противника, като към тях добави и 8 борби за коефициент от 22, който бе най-висок в отбора му. Но въпреки усилията му, Виве бе надигран от Мурсия с 94-84.

Вторият национал, играещ в елита на Испания – Филип Виденов, излезе със своя Гранада срещу абсолютния лидер ТАУ Керамика. Неочаквано мчът се превърна в истински трилър, който в крайна сметка бе спечелен от фаворита ТАУ, но само с точка – 87-86. Виденов игра 25 минути, през които вкара 5 точки и прибави по 2 борби и асистенции. Друг национал – младият Божидар Аврамов, който се завърна в редиците на Памеса Валенсия, отново бе в състава, но не взе участие. Неговият тим победи Естудиантес с 81-77. След 20-тия кръг в ACB Вивеменорка е на 16-то място в класирането с 5 победи и16 загуби, Гранада заема единадесетото с 8 успеха и 12 поражения, а Памеса е на седма позиция с актив от 11/9.

Деян Иванов и неговият Задар постигнаха поредна победа в Адриатическата лига. Жертва на хърватския гранд тази седмица бе Крка, а победата – категорична – 78-62. Дидо престоя на паркета 18 минути, като идеята на треньора най-вероятно бе да запази силите му за предстоящият мач от Еврокъп срещу италианския Бенетон идния вторник(03.02.2009). Все пак Иванов се отчете с 4 овладени борби. Отборът продължава да е на четвъртото място в лигата с 14 победи и 6 загуби, след трите сръбски отбора – Партизан, Цървена звезда и Хемофарм. До края на редовния сезон остават 6 кръга, а в следващия Задар ще се изправи срещу друг хърватски отбор – Загреб.

В първа испанска женска дивизия българката Евелина Гунева претърпя поражение със своя Кади. Отборът загуби от Селта Индепо с 59-50. Гунева се включи добре, като за своите 19 минути вката 10 точки и овладя 4 борби. За момента Кади се намира на 12-то място в класирането на елитната група с актив от 5 победи и 12 поражения.

В тази дивизия играха и другите ни две сънароднички – Жаклин Златанова и Веселка Тодорова. Екстругаса на Златанова бе надигран от ЕБЕ Ибиза с 72-60. Българската представителка в отбора игра 16 минути, а цифрата в колонките й за точки, борби и асистенции бе една и съща за трите показателя -2. Тодорова взе моментно участие при победата на нейния Ондарибия като гост на Сарагоса с 79-74. Отборът е на девето място във временното класиране с 7 победи и 10 загуби, а Екстругаса е на дъното на таблицата с едва 2 победи и 14 загуби.
Във втората дивизия на испансата Лига Феминина Радостина Димитрова с Бургос претърпя поражение от Групо Марсол Конкуеро с цели 26 точки разлика – 85-59. Българката игра близо 9 минути и вкара 12 точки, овладя 4 борби и подаде 2 асистенции. Отборът се намира на пето място в класирането, само на 2 победи от лидера Екстремадура.

В поддивизията на Лига Феминина 2 отново загуба записа Мария Цанкова с Ирландесас. Резултатът срещу Кахаканариас бе разрушителен – 76-54. Българката бе на терена 34 минути, като вкара 8 точки и овладя 2 борби. Ирландесас е на десето място в схемата с 6 победи и 10 загуби.

В италианската втора южна дивизия Димана Макариева също загуби. Нейният Ромасистеми Помеция бе надвит от Каляри с 69-60. българката игра 23 минути, като вкара 6 точки и овладя 4 борби. отборът се намира на пето място в ккласирането след 17-тия кръг с актив от 11 победи и 6 загуби.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи