90-години баскетбол под знака на юбилеите


90-години баскетбол под знака на юбилеите
02-02-2009 19:42 | БФБ

Под знака на юбилеи на три от най-големите успехи на баскетболната клубна сцена ще премине 90-ата годишнина на баскетбола в България. Честването, което ще събере много ВИП гости, сред които президентът на ФИБА Боб Елфинстън, вицепрезидентът и президент на ФИБА - Европа Джордж Василакопулос, Генералният секретар на ФИБА Франк Бауман, Генералният мениджър на ФИБА Европа Нар Занoлин, спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев и много ръководители на федерации, ще се състои на 17 февруари. Очакват се и много гости, участвали в постигането на най-големите триумфи на играта у нас. Освен тази пролет се отбелязват 50 години от първата европейска титла в историята на колективните спортове у нас - КЕШ на „Славия”, спечелена през 1959 година. Заедно с това четвърт век прави европейската титла на баскетболния „Левски” от 1984 година. Тридесет години пък се навършват от спечелената за втори път поред от "сините" баскетболистки Купа "Лиляна Ронкети" през 1979 година. Трите юбилея също ще бъдат отбелязани на тържеството. 
 

Турнирът за Купата на европейските шампиони по баскетбол при жените е печелен общо три пъти от български отбори. На два пъти „Славия” печели трофея (1959, 1963) и веднъж „Левски” (1984). Надпреварата е учредена под патронажа на в-к "Народен спорт" през 1959 година. Тогава международната централа възлага на българската страна да изработи и купа, която да получи победителят в турнира. Самият трофей е преходен и когато през 1984 година капитанът на "сините" Надка Голчева приема купата, по време на награждаването в Будапеща, тя се чупи. Тогава от ФИБА нареждат да бъде направена друга изработка, която „Левски” да получи впоследствие. От тогава трофеят носи името на легендарната Ваня Войнова
 

Историческата първа Купа на европейските шампиона на дамския баскетболен „Славия” от 1959 година вече се съхранява в "Музея на спорта" на стадион "Васил Левски", след като години наред бе съхранявана от бившия журналист на популярния в миналото в-к "Спорт" Ивайло Герчев. Самият Герчев предостави безвъзмездно трофея за съхранение на музея през месец октомври миналата година.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи