Лейкърс от отчаяние до екстаз


Лейкърс от отчаяние до екстаз
Контузеният Байнъм и героят от снощи Коби (AP)
03-02-2009 17:37

Снощи отборът на Лос Анджелис Лейкърс се изстреля от единия до другия край на скалата на емоциите - вицешампионите на НБА първо научиха, че и тази година ще трябва да гонят титлата без един от основният си играчи, но по-късно вечерта станаха част от уникален рекорд, поставен от тяхната звезда Коби Брайънт.
 
Точно преди мача срещу Ню Йорк Никс в "Медисън Скуъер Гардън", където съдбата бе отредила Коби да запише (отново) името си в историята, в щаба на Лейкърс получиха резултатите от ядрено магнитния резонанс на коляното на центъра Андрю Байнъм. Той бе прегледан и изследван в престижна нюйоркска клиника и новините бяха ужасни за треньора Фил Джаксън и неговия отбор - скъсана вътрешна странична връзка на дясното коляно. Според прогнозите, Байнъм може да отсъства от игра почти три месеца, а това означава че със сигурност пропуска мачовете до края на редовния сезон и част от плейофите.
 
Така за втора поредна година "Езерняците" ще трябва да започнат решителните битки по пътя към мечтната шампионска титла без своя тежък център. А дори и когато той отново е в игра, едва ли ще си върне страхотната форма, в която тъкмо бе навлязъл, когато претърпя нелепата контузия. Още по-лошото е, че без него и до края на редовния сезон тимът от Ел Ей ще бъде затруднен в борбата си за първото място по показатели в конференцията и дори в цялата лига, което би могло да се окаже решително в плейофите. В момента Лейкърс са първи на Запад и втори в НБА с актив 38-9. Сега Фил Джаксън ще заложи на схемата, с която изведе отбора до финал в лигата миналия сезон - Пау Гасол минава от тежкото крило на центъра, а на позиция "4" ще започва Ламар Одъм, който досега бе резерва и прави слаб сезон.
 
Младият гигант Андрю Байнъм бе започнал да "мачка" наред и бе записал средно по 26.2 точки, 13.8 борби и 3.2 блока в петте мача преди фаталния съботен ден. Точно тогава на неговия подем бе сложен край по този неприятен начин - още в петата минута на мача с Мемфис Гризлис - 213-сантиметровият, 130 килограмов Байнъм се сблъска със съотборника си Коби Брайънт и получи травмата, за която снощи се разбра, че е много по-тежка от очакваното.
 
Може би ядосан от това развитие на нещата и факта, че имено той, макар и неволно, е станал причина за него, Коби реши да си го изкара на горките Никс. По-късно същата вечер (рано тази сутрин българско време) той наистина бе като разбеснял се демон в култовата зала "Медисън Скуъер Гардън" и постави невероятен нов рекорд по резултатност в нея - 61 точки за победата на своите със 126-117. Суперзвездата на Лейкърс бе точен при 19 от своите 31 стрелби от игра и при всичките си 20 опита от наказателната линия. Първо с два от тези успешни наказателни удари, четири минути преди края на двубоя, той подмина "като бърз влак малка гара" рекодните за играч на гостуващ отбор в тази зала 55 точки от онова паметно представяне на Майкъл Джордан през 1995 г. После с 19-ия и 20-ия си точен изстрел от линията, при оставащи две минути и половина, Коби Брайънт "прескочи" и абсолютния рекорд за най-много вкарани точки в "Меката на баскетбола" - 60, дело на Бърнард Кинг през декември 1984 година. Разбира се, тези 61 точки са и най-доброто постижение на играч в НБА от началото на този сезон...
 
Точно както Джордан бе заслужил уважението на феновете на Ню Йорк Никс, 14 години след неговия подвиг сега и при този на Коби цялата зала бе на крака и скандираше "MVP... MVP". Той обаче, до момента в който напусна играта, не обръщаше внимание на това, не говореше с никого, а просто бе стиснал зъби и вкарваше... от всякакви позиции. Според негови съотборници той е бил като че ли в друг свят, навлязъл в това, което те наричат "зоната". "Нямаше значение от каква позиция и по какъв начин ще изстреля топката - тя така или иначе щеше да влезе", казва Ламар Одъм.
 
Тепърва обаче ще се види дали след удара върху амбициите на тима с контузията на Байнъм, този "гняв" на Коби Брайънт, излян в случая върху Никс, няма да се окаже дори по-лоша новина за Лейкърс. Защото когато стане така, че Коби играе, а съотборниците му просто стоят до него на игрището и го гледат с възхищение, "Езерняците" не стигат до големите си успехи като отбор. Само до почивката на мача в Ню Йорк снощи той вече имаше 34 точки в актива си и за треньора Фил Джаксън бе ясно какво е тръгнал да прави. "На полувремето му намекнах, че искам топката да се движи повече, да се включат в играта и останалите, но това не се случи", казва Джаксън...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи