Братът на "Професора" ще играе за Левски


Братът на "Професора" ще играе за Левски
Чарли Джоунс идва в Левски
05-02-2009 16:34 | Levskibasket.com

Пореден бивш играч на Лукойл Академик от ерата "Тити Папазов" ще се присъедини към настоящия отбор на треньора - Левски. След Бойко Младенов сега при "Сините" идва и Чарлс Джоунс, който е брат на "Професора" Ламонт Джоунс. Последният игра за "студентите" в продължение на цели три сезона, за които се превърна в любимец на българските баскетболни фенове, докато неговият по-малък (но по-висок на ръст) брат Чарлс бе в отбора само през пролета на 2005 г. Все пак тогава братята Джоунс играха заедно и станаха шампиони на България именно под ръководството на Константин Папазов, информира клубния сайт на Левски - Levskibasket.com.

 

Сега 33-годишният американец Чарлс Джоунс ще подсили отбора на Левски, в който ще оформи много интересна гардова двойка с младия си сънародник Маркъс Хол. Джоунс е добър подавач и може да играе като по-големия си брат на поста плеймейкър, но ръстът от 191 см, комбиниран с дългите му ръце, както и "снайперистките" умения в срелбата го правят перфектен и за позицията атакуващ гард. Макар и минал за по-кратко през България, извън нея той е по-известен от Ламонт и с още по-успешна кариера от него - стигал е и до НБА.

 

Но още преди да се докосне до "Лигата на извънземните", Чарлс Джоунс е имал впечатляващи постижения. В годините от 1993 до 1998 играе за отборите на два престижни университета, като в последните си два сезона, с тима на Лонг Айланд Юнивърсити в родния си Бруклин става най-добър реализатор не само на своята конференция, но и на цялото колежанско първенство (съответно 30.1 и 28.4 т. средно на мач).

 

В НБА минава през отборите на Чикаго Булс и Лос Анджелис Клипърс. През 2000 г. идва в Европа, където е пред подпис с гръцкия Ираклис Солун, но в крайна сметка заиграва за Монтекатини в Италия. После все пак играе и в гръцкото първенство, за тима на Йоникос Солун, преди да се върне през лятото на 2003 г. отвъд Океана, в отбори от по-малките професионални лиги в САЩ. През есента на същата година е в Израел (в Макаби Ришон Ле-Зион), а през следващата 2004 г. поема към Аржентина (Либертад Сунчалес). Присъединяването към брат му и треньора Папазов в Лукойл става в самото начало на 2005 г., но след няколко месеца в България отново заминава за Южна Америка, този път в посока Боливия.

 

След това редува нови завръщания в малките лиги в родината си с изяви в аржентинския Химнасия Есгрима от град Комодоро Ривадавия в далечна Патагония. Трите му периода в този отбор са от 2005 до миналата 2008 година, когато преминава в друг аржентински тим, Сиклиста Олимпико от град Ла Банда. Напуска през декември, за да се стигне сега до преминаването в Левски, където днес бе картотекиран. Очаква се Чарлс Джоунс да пристигне още в началото на следващата седмица и да започне тренировки с новите си съотборници. Дебютът му вероятно ще бъде в сряда (11 февруари) в мача от Еврохолд Балканската лига срещу Фершпед Работнички в Скопие.


СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ ЗА БЪЛГАРИЯ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи