Асен Христов: Израелски тим ще вдигне качеството на лигата


Асен Христов: Израелски тим ще вдигне качеството на лигата
Копел, Щрикс и Христов (сн. Balkanleague.net)
06-02-2009 15:20

Шефът на Еврохолд и президент на баскетболния Евроинс Черно море Асен Христов се завърна от Израел, където заедно с Шай Щрикс и Любомира Генова бе гост на местната баскетболна лига. Там те са имали работна среща с Авнер Копел – шеф на Израелската лига и Едли Маркъс – генерален мениджър. Обсъден е бил варианта за включването на израелски отбор във второто издание на Еврохолд Балканската лига догодина. Това няма да е прецедент, тъй като пред години и Макаби Тел Авив участва в едно от изданията на Адриатическата лига. Отркихме Асен Христов, който бе любезен да даде кратко интервю и да разкрие някои от нещата по време на тази среща в Израел.
 

Г-н Христов, разбрахме, че има вариант израелски отбор да влезе в Еврохолд Балканската лига догодина. Как мина срещата ви в Израел и как ще повлияе включването на отбор от тази страна в лигата?
„Срещата премина отлично. Водихме разговори за евентуалното включване на тим от тази страна, има интерес от израелска телевизия да излъчва срещите директно. При всички положения ще повлияе положително и ще се вдигне качестовото на лигата. Ще приемем за участие силен отбор, от челото в тяхното класиране, който няма да играе в някой от другите европейски турнири. Има вариант и израелски спонсор да се включи, което е добре за лигата.”
 

Как виждате сезона досега, вие инвестирахте доста пари в тази лига. Оправдава ли се всичко това?
„Да, със сигурност сезона е много успешен от всякаква гледна точка. Спортно-технически погледнато мачовете са на високо ниво, много атрактивни и интересни. Не случайно доста от срещите завършиха с по една точка разлика, при това не за тези, които се очакваше. От гледна точка на рекламата също съм доволен, интересът към  срещите е голям, тук у нас посещаемостта е най-малка. В Сърбия и Македония залите се пълнят.”
 

Обсъждате ли варианти с включването на отбори от други страни в региона и разширяването на лигата?
„Разбира се, има интерес от няколко страни, които искат да имат представители в лигата. Турция и Гърция желаят да участват, водим преговори още с Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина. Определено не липсва интерес като получаваме доста добри отзиви около организацията на срешите и това неминуемо води до запитвания от останалите страни. Засега обаче смятам, че форматът трябва да бъде около 10-12 отбора, но при всички положения догодина те ще са по-силни, отколкото сега. Както казах има интерес от израелски спонсор, както и още няколко други такива. Това може би ще вдигне допълнително нивото, тъй като ще може да се помисли и за награден фонд за участващите тимове.”
 

Не може да не ви попитаме за Евроинс Черно море. Отборът вече има нов треньор и нов състезател. Очевидно е, че има голям потенциал, но нещата не се получаваха досега. На какво се надявате и какви са очакванията до края на сезона в отбора?
„Надявам се да бягаме по правата и да направим финален спринт. Откакто привлякохме новия треньор се чувства коренна промяна, а новият център в отбора е много добър играч. Сигурен съм ще играем много по-добър баскетбол и ще гоним високи цели във всички първенства.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи