Жанета Жельова - MVP на 16-ия кръг в А-група (жени)


Жанета Жельова - MVP на 16-ия кръг в А-група (жени)
Жанета Жельова
08-02-2009 01:52

За четвърти път този сезон баскетболистка на Монтана 2003 става MVP на кръгa при жените, но за първи път нейното име не е "Вера Перостийска". В този случай победителка в нашата класация за най-полезна на кръга с коефициент 30 е опитната Жанета Жельова, която бе най-резултатна с цели 32 точки за победата на своя тим в дербито с Миньор Перник. Перостийска също не бе далеч от 4-та рекордна титла "MVP на кръгa", или поне от 7-о попадане в Топ 3 на класацията, след като вкара 18 точки и грабна 15 борби в същия мач. Но само с 4 пункта по-нисък коефициент от съотборничката си (26) тя остана едва четвърта, изпреварена освен от Жельова също и от Даниел Кръчър (второ място с коефициент 29) и от основната си съперничка за MVP на сезона (а в тази съботна вечер и пряка съперничка на терена) Агнеса Дойчинова (трето място с коефициент 28).
 
Жанета Жельова вкара своите 32 точки в коша на Миньор с добра успеваемост на стрелбата - 60% за две точки (9/15), 66% от тройката (2/3) и 89% от фауллинията (8/9). Освен това тежкото крило на Монтана 2003 овладя и 6 борби, и макар че нямаше асистенции, отнети топки или блокове, тя не допусна и нито една техническа грешка, за да събере победния коефициент 32.
 
Даниел Кръчър завърваше атаките още по-точно и сигурно при победата на своя Лукойл Нефтохимик над Берое 07 - 12/14 от зоната за две точки (най-вече в подкошието) и 4/6 от наказателни удари, с което събра общо 28 точки. Към тях американката добави и 5 борби и 1 блок за своето второ място в класацията, само на точка зад победителката Жельова. С това Кръчър показа на своя треньор Петко Маринов, че няма намерение така лесно да отстъпи титулярното си място на своята новопристигнала сънародничка Лори Неро, а по-скоро може успешно да оформи тандем в подкошието с нея.
 
Третото място на Агнеса Дойчинова, на две точки зад върха и на също толкова пред Вера Перостийска, я доближава вече съвсем плътно до Перостийска в "епичната" битка между двете за MVP на сезона (по среден коефициент) - 26.4 срещу 26.6 (вж. по-долу). Центърът на Миньор Перник, в прекия сблъсък на терена срещу съперничката си, претърпя драматично поражение със своя тим, но записа за личната си сметка 20 точки и 12 борби - неин 5-и дабъл дабъл за сезона - плюс 5 асистенции.
 
Това, че Кръчър се включи от пейката, я прави и най-добър шести играч на кръга. Най-добър борец (общо и в нападение) за трети пореден път е Перостийска, а титлата "най-добър реализатор на кръга, е първа за Жельова през този сезон, точно както и тази за "MVP на кръга". Най-добър подавач е Камелия Михалкова (Миньор) с 6 асистенции. Първа по показателя отнети топки пък е 19-годишната Вероника Джикова (Рилски спортист), която "открадна" при противникови атаки цели 8 и така стана третата с това постижение през сезона, изравнявайки рекорда на Силвия Пеева от 1-вия и Виктория Стойчева от миналия, 15-и кръг.
 
След 16-ия кръг временни лидери в общото класиране по отделните показатели средно на мач са: Вера Перостийска (коефициент - 26.6, борби в нападение - 4.1 - и блокове - 3.2), Агнеса Дойчинова (точки - 23.2), Стефка Митева (общо борби - 11.4 - и борби в защита - 7.9), Ивелина Вранчева (асистенции - 5.5) и Гергана Колева (отнети топки - 3.11).

ТОП 10 НА 16-и КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А ГРУПА (ЖЕНИ)
 
КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи