Две продължения в днешните срещи от лигата за девойки


Две продължения в днешните срещи от лигата за девойки
6 тройки на Маринова не стигнаха за успех на НСА
10-02-2009 23:41

Два много оспорвани мача с продължения и едно не толкова оспорвано дерби между аутсайдери се получиха днес в Русе в Младежката лига за девойки. В първия мач за деня един от лидерите - НСА - загуби драматично след допълнителни 5 минути от четвъртия във временното класиране Черно море Одесос. Във втория девойките на Рилски спортист бяха на крачка от това да допуснат първата си загуба в девическата лига този сезон. Минута преди края те губеха от Славия с 5 точки разлика, но се добраха до продължение, в което стигнаха до победата. Накрая предпоследният Дунав се наложи с голяма разлика над последния Академик Пловдив, който продължава да е без победа.

Отборът на Рилски спортист пък продължава да бъде без загуба, но днешната му победа бе най-трудната му до момента в лигата през сезона. Досега най-малката разлика, с която бе побеждаван съперник на Рилецо, бе 12 точки (отново срещу Славия), а всички останали противникови отбори "отнасяха" поне по 20. Този път обаче тимът имаше нужда от допълнителни пет минути, в които все пак спечели с 85-81.
 
Още в началото се видя, че днес момичетата на Иван Лепичев не са в най-добрата си форма що се отнася до играта в защита. Те допуснаха тимът на Славия да поведе в един момент с 8 точки разлика и да отбележи общо 22 точки в пърата четвърт. Все пак и Рилски спортист, и особено неговата най-резултатна състезателка Христина Иванова, започна да бележи. Така след първата четвърт разликата бе 4 точки в полза на Славия, но на хоризонта се задаваше обрат. Той се случи по време на втората четвърт, когато между 12-ата и 17-ата минута Славия не вкара нито една точка, а Рилецо наниза 15 поредни, за да поведе с 38-27. В последните 3 минути на полувремето обаче тимът от Самоков на свой ред навлезе в "сух" период като вкара само още 2 точки и допусна разликата да бъде намалена до три точки на почивката - 40-37.
 
През третата четвърт за известно време девойките на Рилски спортист успяваха да поддържат преднина от няколко точки. Но тяхната защита продължаваше да изпитва затруднения при резките пробиви на гарда на Славия Стефка Николова и скоро резултатът бе обърнат - 50-49 в полза на софийския тим. От тук до края на мача минимална преднина в резултата имаше точно тимът на Славия, за който и другият гард Даниела Делева бе с добри изяви в нападение. При 75-70 "Белите" вече се виждаха победителки в мача. Те обаче бяха попарени от 5 бързи точки на Христина Иванова в последната минута на редовното време (тройка и кош след борба в нападение), с които мачът бе вкаран в продължение. В него първо Рилски спортист поведе, после Славия за момент излезе напред с тройка на Николова (81-80), но нови 5 безотвeтни точки на момичетата от Самоков решиха нещата в тяхна полза.
 
Христина Иванова вкара общо 37 точки за победата на своите, а Стефка Митева допринесе със 17 точки и 13 борби. "Външните" играчи на Рилски спортист (особено Вероника Джикова и Виолина Кочева) бяха малко по-неубедителни и може би това бе причината успехът да бъде постигнат с такава мъка.
 
За Славия Стефка Николова наниза 32 точки и овладя 7 борби, а Даниела Делева добави 14 точки и 4 асистенции, преди да излезе за 5 фаула. С натрупани фаулове напусна играта и най-добрата резерва на Славия Памела Дечева (с 3 тройки и общо 11 точки) и отсъствието на двете накрая също помогна на Рилски спортист да си спечели победата в продължението.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СЛАВИЯ - РИЛСКИ СПОРТИСТ

Преди това в първата среща за днес, развоят на мача и завършекът му бе още по-инфактен. Фаворитът в срещата НСА през цялото време изоставаше в резултата срещу Черно море Одесос, на моменти с голяма разлика, после направи невероятна последна четвърт, за да доведе нещата до продължение, но в него варненския отбор все пак измъкна победата със 79-82.
 
Треньорите на НСА Жасмин и Цанко Цанкови през целия мач залагаха на нестандартна тактика, с "висока петица", в която присъстваха три, а понякога и цели четири високи състезателки, играещи иначе на позиции 4 и 5. Често, при липсата на типичен плеймейкър, топката бе изнасяна от крилото Ивон Тодорова и тежкото крило Румяна Давидкова. По-високите и здрави физически девойки на НСА обаче не успяваха да се възползват в нападение от ръстовото си превъзходство, тъй като правеха много пропуски в подкошието. В защита пък бе ясно, че ще имат проблеми срещу подвижните и комбинативни възпитанички на Венцеслав Гечев, които съвсем правилно залагаха на пробивите и бързите контраатаки. Момичетата на Черно море Одесос успяваха да измъкнат и доста от борбите под кошовете, залагайки на пъргавината и бързите си реакции. Особено се отличи в това отношение Ралица Ласкова, която освен че обираше доста от отскочилите топки "под носа" на по-ръстовите си съпернички, завършваше и много от атаките на своя тим. Бързите гардове Полина Аврамова и Станислава Станкова пък бяха неудържими при контраатаките. Последната често бе спирана с нарушения, а Аврамова не се притесняваше да поднася и да стреля (при това успешно) от средно и далечно растояние, въпреки че е най-ниската състезателка в цялата Младежка лига за девойки.
 
Всичко това доведе до тотална доминация за Черно море Одесос в продължение на 34 минути, в които варненският тим водеше в резултата и постоянно трупаше преднина. В един момент още през първата четвърт тази преднина стигна до 9 точки, после на два пъти (в края на първата и в средата част) бе намалявана до 3-4, но на полувремето варненки водеха с 14. През третата четвърт бяха още по-убедителни и в края й стигнаха до най-голямото си предимство в резултата - 26 точки. Още в четвъртата минута на последната четвърт обаче НСА се вдигна на "щурм", прилагайки зонова преса на цяло игрище. Въпреки че този тактически похват в случая бе в изпълнение на същите тези по-високи и по-бавни състезателки, които изнесоха и по-голямата част от срещата дотук, той се оказа ефективен - успя да затрудни и обърка организацията и завършека на атаките на Черно море Одесос. Атакуващият гард на НСА Сара Маринова (всъщност единственият им типичен "външен" играч, престоял на терена през по-голяма част от двубоя) наниза 4 тройки от 6 опита в тази последна четвърт и отборът и я спечели с 28-5 за резултат 73-73, с който мачът бе доведен до продължение.
 
Маринова обаче не получи шансове за стрелба в допълнителните пет минути, а момичетата на Черно море Одесос показаха по-здрави нерви в тях и заслужено стигнаха до успеха, който бе на път да им се изплъзне.
 
Четири от състезателките на варнеския тим вкараха двуцифрен брой точки за драматичната победа - Ралица Ласкова и Станислава Станкова по 19, Полина Аврамова 16 (вкл. 2 тройки), a резервата Вероника Илиева - 13 (3 тройки). За НСА Сара Маринова завърши с 38 точки (общо 6 тройки), а Мария Рангелова - със 17 и 7 борби, но останалите не бяха на тяхното ниво през по-голямата част от мача. А само с една четвърт игра в баскетбола рядко се стига до победа.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА НСА - ЧЕРНО МОРЕ ОДЕСОС

Третата среща - между последните два тима в класирането Дунав и Академик Пловдив - бе решена в полза на домакините само с един ход: Даниела Петева, която е основен играч и в женския отбор на русенския клуб, се пусна в лигата за девойки едва за втори път през сезона и за по-малко от 14 минути записа 23 точки, 3 борби, 3 асистенции и 4 отнети топки. Така отборът й поведе с 40 т. разлика, а Петева изгледа от пейката остатъка от мача, завършил с победа 98-70 за нейния тим.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ - АКАДЕМИК ПЛОВДИВ
Ситуацията в класирането на Младежката лига при девойките е подобна на тази при юношите. Първите четири отбора в крайното класиране на редовния сезон са на практика ясни, въпреки че остават два кръга от турнира в Русе и петият в класирането (отборът домакин) има някакви теоретични шансове. За Рилски спортист, НСА, Славия и Черно море Одесос остава в последните два дни да определят подреждането от първо до четвърто място, от което ще зависят и полуфиналните двойки. Девойките на Рилски спортист са почти сигурно първи, а всеки от другите три тима ще се бори да не остане на четвъртото място, което ще го изправи на полуфинал на 8 април срещу фаворитките от Самоков. В другият полуфинал в същия ден ще се срещнат вторият и третият от редовния сезон. Турнирът "Финална четворка" ще завърши с двубой за Купата на Младежката лига за девойки на 9 април.
 
Същите четири отбора ще се класират директно и за финалния турнир на ДП за девойки, докато петият и шестият (почти сигурно Дунав и Академик Пловдив) ще трябва да участват на зони, за да заслужат това право.

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ДЕВОЙКИ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ДЕВОЙКИ)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ДЕВОЙКИ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В МЛАДЕЖКА ЛИГА (ДЕВОЙКИ)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи